13 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od 300 maski na drugom Mimozinom maskenbalu

 

Više od 300 maski iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Grčke, Italije i Crne Gore učestvovalo je sinoć na drugom maskenbalu 54. Praznika mimoze. Podijum u sali Instituta Igalo ispunili su kreativni kostimi i energija koja poziva na ples, a muzička zvijezda  večeri bila je Neda Ukraden.

Uvod u veče dobre zabave bio je defile mažoretki i Gradske muzike, uslijedio je „Brazil Mantok Carnival show“, a potom su na scenu stupili novski Egzodusi koji su pjesmom pozvali maske da prodefiluju salom. Atmosferu je potom zagrijala energična Neda Ukraden svojim dobro poznatim hitovima, a žurka je nastavljena uz novski bend „Trio Mare“.

Nagrade za najbolje maske, po mišljenju publike, osvojile su „Titograde we have a problem“ među pojedinačnim i grupna maska „Ka` će, ne znamo“.

Drugo mjesto za pojedinačnu masku pripalo je „Kameliji“, a treće maski „Posljednja ura“. U kategoriji grupnih maski drugo mjesto je osvojila „Stankina svita“, a treće „Novska bajka“. Za kreativnost i energiju nagrađene su i pojedinačne maske „Novski đardin“ i „Trajekt Vasilije“, kao i grupne „Prostri robu“ i „Copy-paste“. Novčane i robne nagrade obezbijedili su Direkcija Praznika mimoze i sponzori.

„Ja sam domaća ovdje i prelijepo mi je. Kad sam vidjela danas sunce, mora, kamelije u sobi, srce mi je puno. Zaista sam vrlo srećna i počastvovana, ovo je tako jedan lijepi događaj Praznik mimoze i šta god da je u vezi s tim lijepo je, ja sam baš srećna da sam večeras dio ove fešte“, poručila je Neda Ukraden.

Foto_Vuk Ilić

Sinoćnjem maskenbalu prisustvovali su i članovi Federacije evropskih karnevalskih gradova, kao i brojni karnevalisti koji će danas učestvovati u šestoj Mimozinoj karnevalskoj povorci.

“Ovo je dobro zamišljena priča, jedna dobra uvertira za veliko finale, sjutra očekujem lijepo vrijeme da i mi karnevalisti i publika budemo zadovoljni, a ono što sam vidio večeras već daje naslutiti kako će sjutra biti fantastičan karneval”, istakao je Josip Silov, potpredsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova.

On je ocijenio da je saradnja ove Federacije i grada Herceg Novog fantastična, te da su Novljani izuzetno profesionalni i ljubazni domaćini: „Svi komplimenti organizatorima, svaka čast ljudima iz grada koji stoje iza ove karnevalske priče i čestitka na stvarno dugogodišnjem Prazniku mimoze“.

Organizaciju maskenbala tradicionalno pomaže novska karnevalska grupa „Maškare“, čiji članovi su neizostavan dio Mimozinih karavana, maskenbala i povorki.

„Vidim da je publika oduševljena, mislim da je program upotpunjen u onom smislu koji smo htjeli. Gosti koji su iz inostranstva došli na sjutrašnji karneval večeras su u sali, vidim da je raspoloženje na visokom nivou, sve pohvale za organizatore i sa njihove strane. Sad je tu oko 300 maski, više nego i za prvi maskenbal, što govori da smo postigli ono što se očekivalo“, kazao je Ivan Peulić iz NVO „Maškare“.

Ističući da su učesnici maskenbala stigli iz cijelog regiona, kao i iz Grčke i Italije, on je posebno izdvojio goste iz grčkog Patrasa, gdje se održava jedan od čuvenih karnevala, kao i karnevaliste iz Italije, sa Sardinije, koji su prešli 2.500 kilometara da bi stigli u Herceg Novi, što Peulić smatra dovoljno dobrim pokazateljem koliko Mimoza vrijedi.

Foto_Vuk Ilić

Organizatori 54. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg-fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku brojnih sponzora i prijatelja festivala. Sponzori robnih nagrada drugog maskenbala su: “Mali raj”, “Conte” Perast, Sportski centar “Igalo”, restoran “Gentleman” Zelenika.

Večeras ne propustite spektakularnu završnicu 54. Praznika mimoze. Kapo šestog Mimozinog karnevala će u 17.30 časova sa Trga Nikole Đurkovića prema Igalu povesti veliku karnevalsku povorku trombonjera, mažoretki, Gradske muzike Herceg Novi i Mjesne muzike Đenović, karnevalskih grupa i delegacija karnevalskih gradova koji stižu na završnu ceremoniju velike novske fešte.

Uslijediće nastup 20 karnevalskih grupa sa oko 800 karnevalista u Igalu, a potom i čuveno Suđenje Krnevolu, optuženom za sve nevolje Novljana u protekloj godini, koji će, po staroj tradiciji, biti oglašen krivim i spaljen na plaži Bijelo mulo. U 21 čas na scenu izlazi Toni Cetinski na platou ispred hotela “Igalo”, a njegovom koncertu prethodiće nastup Kulturno-sportskog centra “Diano”.

Izvor:Mediabiro
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije