21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Prva komercijalna implantacija vještačkog srca u Italiji

umjetno srce/ ilustracija

Francuska kompanija Carmat u ponedjeljak je objavila da je prvi puta prodala svoje potpuno vještačko srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je potom implantirano pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljnjem komercijalnom razvoju.

Ugradnju potpuno vještačkog srca je izveo kardiohirurg Ciro Maiello u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu glede primjene umjetnog srca.

Ni jedno umjetno srce Aeson nije do sada upotrebljeno izvan kliničkih studija, istaknula je glasnogovornica Carmata, dodajući da je troškove operacije od 150.000 eura pokrio regionalni zdravstveni sustav koji očekuje povrat troškova od nacionalnog zavoda za javno zdravstvo.

Carmatovo vještačko srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od kroničnih zatajenja srca ili akutnih zatajenja koja slijede nakon infarkta.

Izum bi trebao pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije.

Firma je 15. jula objavila prvu humanu implantaciju svog vještačkog srca u SAD-u u okviru kliničkog istraživanja Sveučilišne bolnice Durham u Sjevernoj Karoloni. Bolnica je dio Sveučilišta Duke.

Odmah nakon te objave su dionice Carmata na pariškoj berzi skočile 6,77 posto, na 23,53 eura.

Izvor:HINA

Najčitanije