12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlasnici plantaža traže berače mandarina – Ove jeseni u dolini Neretve biće ubrano oko 35.000 tona

Stabla mandarina

Tražim hitno berače mandarina. Dnevnica 300 kuna. Plaćam prijevoz – ovakve oglase svakodnevno nailazimo na društvenim mrežama na kojima vlasnici plantaža panično traže radnike za berbu mandarina.

O čemu se tu radi pokušalo se doznati izravno od proizvođača mandarina, koji očito imaju problema sa pronalaskom radnika, piše Čapljinski portal.

“Veliki” proizvođači sa kojima su razgovarali kažu da uglavnom imaju stalne berače, koji kod njih rade već godinama sezonske poslove. Kad se oberu mandarine sezonci ostaju na poljima, beru kelj, karfiol, u proljeće jagode, ljeti lubenice.

Međutim, probleme sa radnicima imaju oni manji proizvođači koji samo traže sezonske radnike za berbu mandarina i to povremeno kad im treba. Oni ne nude stalni niti dugotrajni angažman pa zato imaju i problem sa pronalaskom radnika koji radije idu kod onih koji im nude cjelogodišnje poslove.

Inače, ove jeseni na plantažama u dolini Neretve biće ubrano oko 35.000 tona mandarina. Na pojedinim lokacijama nedaleko od Ušća urod je zadovoljavajući ali ima i plantaža na kojima je urod prepolovljen. “Podbacile” su rane sorte što su vlasnici plantaža i predviđali.

Trenutačno se mandarine prodaju po cijeni od 3,8 kuna (0,95 KM) za kilogram prve klase. Proizvođači su generalno gledano zadovoljni, premda bi bilo bolje da se još barem koji dan zadržala cijena od 4,20, navodi ovaj portal.

– Naime, prve mandarine su se prodavale po cijeni od 5.00 kuna, zatim je cijena pala na 4,20, da bi sada bila 3.80 kuna. Koliko će se i ova cijena zadržati neizvjesno je prognozirati. Još uvijek sam optimističan – ističe proizvođač mandarina Niko Kapović.

Osim što je urod manji, problem u sezoni berbe mandarina su i radnici kojih hronično nedostaje.

– Sve je manje sezonskih radnika iz BiH, koji odlaze raditi u druge zemlje Europske unije. No, to nije samo problem doline Neretve već čitave Hrvatske – pojašnjava Kapović.

Dnevnica berača mandarina u dolini Neretve kreće se od 250 do 300 kuna. Vlasnici plantaža plaćaju i putne troškove, odnosno, gorivo za odlazak i dolazak, a neki osiguravaju i topli obrok.

Iako nema striktnog pravila, od jednog berača se očekuje da dnevno ubere trideset do trideset i pet gajba mandarina i to nožicama, netrganih rukom. Na onim sortama koje se mogu trgati rukama može se ubrati i više. Međutim, lošiji berač ubere dnevno dvadesetak gajba.

Vlasnici plantaža su zadovoljni i s ovakvim učinkom jer svakim danom je sve manje sezonskih radnika koji su voljni brati mandarine.

Najčitanije