16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vojni dužnosnici: Ukrajinske snage napreduju polako, ali sigurno

Rat u Ukrajini
Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Ukrajinski vojni dužnosnici tvrde da njihove snage napreduju na bojištu na istoku i jugoistoku zemlje. Rekli su i da osvajaju teren u okolici Bahmuta, koji su ruske snage zauzele prošli mjesec nakon dugih borbi i gotovo ga u potpunosti razorile.

Ne stišavaju se rekacije na pobunu plaćeničke skupine Wagner u Rusiji prošloga vikenda. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je ona oslabila predsjednika Vladimira Putina, ali nije jasno kako će utjecati na rusku invaziju u Ukrajini. Neke države NATO-a izrazile su zabrinutost zbog dolaska Jevgenija Prigožina u Bjelorusiju. Sjedinjene Države i Njemačka najavljuju da neće postustati u davanju potpore Ukrajini.

Putin posjetio Dagestan

Ruska državna televizija objavila je sinoć snimke posjeta predsjednika Putina udaljenoj južnoj regiji Dagestan uz komentar kako su ga dočekale stotine stanovnika grada Derbenta.

Britanski Guardian ove prizore u kojima se Putin rukuje s okupljenima, neke je čak i poljubio, komentira kao neobičan potez inače tajnovitog predsjednika te navodi da ga je jedan visoki dužnosnik sigurnosti opisao kao “patološki uplašenog za svoj život”.

Analitičari i neki zapadni čelnici rekli su da je Putin oslabljen pobunom pa će vjerojatno htjeti pokazati da je i dalje popularan među svojim narodom.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije