20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nećete vjerovati što su uzeli s potonulog broda Boka! Umjesto trg u Orebiću, krasit će muzej u Šibeniku

Foto čitalac

Nevjerojatno, ali istinito, jutros je s potonulog trgovačkog broda Boka, koji nakon nasukavanja više od 40 godina leži na plitkom dnu pelješkog zaljeva Trstenica, ukradena propela teška između tri i četiri tone. Stupili smo u kontakt s vlasnikom tvrtke koja je uzela propelu, tvrdi da je napravio sve po zakonu.

Stara narodna, dalmatinska pjesma „Oj vapore pukla ti propela“ na Pelješcu od jutros ima novo značenje. U ranim jutarnjim satima, kako su nam dojavili stanovnici Orebića i okolice, primijetili su brod za podvodne radove s velikom dizalicom na provi kako duže vrijeme stoji tik uz olupinu potopljenog broda „Boke“. Budući da ih je prizor zainteresirao, primijetili su da ja brod dizalicom s dna pokupio golemu propelu s kojom je otplovio prema Hvaru. Odmah su obavijestili nadležne službe, policiju i Lučku kapetaniju Dubrovnik.

Na broj Lučke kapetanije u Dubrovniku nitko se ne javlja, a iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske su tražili upit mailom na čiji ćemo odgovor objaviti naknadno. Neslužbeno doznajemo da je po dojavi policija isplovila policijskim brodom iz Vele Luke u smjeru Hvara ne bi li pronašli sporni brod. Brod koji je jutros pokupio propelu s dna trsteničkog zaljeva u vlasništvu je tvrtke Jadranski ronilački servis d.o.o. iz Šibenika, stupili smo u kontakt s Ivicom Gulinom koji je član Uprave i osoba ovlaštena za zastupanje. Potvrdio nam je da je policija stupila u kontakt s posadom broda, da je pretražila brod, pronašla propelu te da ih je pustila nastaviti dalje prema Hvaru nakon njegovog objašnjenja.

Mještani Orebića, ali i lokalci koji se bave otkupom metala, vrlo dobro znaju o kojoj se propeli radi i tvrde da nema nikakve šanse da je napravljena od tzv. gize, odnosno od legure lijevanog željeza i ugljika. Propele se, kažu, nisu nikad radile od gize pa ni 50-ih godina prošlog stoljeća kad je brod izgrađen za kotorsku Jugooceaniju. Tvrde da je propela napravljena od mesinga, materijala koji u otkupnim stanicama u ovom trenutku vrijedi 3,10 eura po kilogramu, a ako se odjednom preda veća količina metala, cijena doseže do 4 eura po kilogramu. Ako uzmemo u obzir da je propela teška između tri i četiri tone, jednostavno je izračunati kako bi se prodajom propele moglo zaraditi i do 12 tisuća eura.

Nije u novcima stvar, tvrde Orebićani. Oni su, naime, uskoro trebali propelu izvaditi iz dna, očistiti je i staviti na središte Trga Mimbelli, povijesnu jezgru Orebića. Umjesto na glavnom Orebićkom trgu, propela je trenutno na brodu šibenske tvrtke koji se nalazi na Hvaru. Pitali smo Ivicu Gulina zašto nije pitao Općinu Orebić ili Lučku kapetaniju može li uzeti propelu i staviti je, kako ističe, u još uvijek nepostojeći mali pomorski muzej u Šibeniku.

„Koga ću pitati? Nemam koga pitati, propela nije ničija, nitko nije nadležan za nju. Ako je netko hoće natrag, vratit ćemo je. Dolje kod vas nema broda s dovoljno velikom dizalicom koja bi tu propelu izvadila iz dna, ona je trenutno deponirana na brodu koji će sljedeća dva dana biti na Hvaru. Ako je netko hoće natrag, neka me kontaktira, dođe s kamionom i pokupi je“, poručuje Gulin.

Trgovački brod „Boka“ desetljećima je postao dio identiteta Orebićana, da ne govorimo turistička, a pogotovo ronilačka atrakcija. Radilo se o zaista velikom teretnjaku od preko 100 metara dužine, s centralnim komandnim mostom i vlastitim dizalicama za ukrcaj tereta. Brod je 1981. godine doživio nasukavanje nakon olujnog nevremena. Da propela nedostaje primijetio je Dalibor Ćosović, iskusni i dugogodišnji instruktor ronjenja, vlasnik Ronilačkog centra Lumbarda Blue koji gotovo svakodnevno roni oko „Boke“.

„Znam svaki dio „Boke“ detaljno, ronio sam oko olupine na tisuće puta. Glavna je propela spojena na osovinu, nju je nemoguće odnijeti, a druga, veća, je sa strane. Pretpostavljam da je ta propela bila dio tereta kojeg je „Boka“ prevozila kao rezervu nekom drugom brodu. Jutros sam oko osam sati odmah primijetio da propele nema, imao sam masku, ali da nisam, protrljao bih oči jer sam mislio da ne vidim dobro. Promislio sam, ma nije netko valjda ukrao propelu, stvarno smo najgori“, zaključuje Ćosović.

„Boka“ je izgleda ostala bez jedne propele, a kako je krenulo, možda uskoro ostane i bez drugih dijelova.

/piše Doria Lozica – Dubrovački vjesnik/

Najčitanije