23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrgorac: Na “Spužarici” tradicijska jela od puževa

Fešta od spuža

Sto godina nakon prvog pisanog dokumenta o pripremi puža za jelo, u Vrgorcu je u petak organizirana prva gastronomska manifestacija „Spužarica“, na kojoj su gurmani mogli uživati u tradicijskim jelima spravljenima od puževa.

Povjesničar Branko Radonić pronašao je u Državnom arhivu u Dubrovniku dokument iz 1924. godine koji pokazuje da se puž vinogradar, u Vrgorcu poznat kao “spȗž”, sakupljao i pripremao za jelo, te da je bio poslastica na cijelom području tadašnje općine Vrgorac.

Dokument kazuje da su se puževi konzumirali jedino u Vrgorcu, koji je  po tome bio iznimka na području Dubrovačke oblasti, koja je objedinjavala prostor nekadašnjih kotara Dubrovnik, Korčula, Metković i Makarska.

Turistička zajednica Vrgorac u suradnji s Društvom prijatelja vrgorske starine pokrenula je inicijativu za očuvanje tradicijskih jela pripremljenih od “spuževa” i lokalnog bilja koje se spominje u arhivskom dokumentu.

Prva proljetna kišica nakon koje “spuževi” izviru iz svojih skrovišta, u narodu zvana “spužarica”, ujedno je naziv gastronomskog druženja koje se po prvi put održalo u Vrgorcu i privuklo brojne gurmane i znatiželjnike.

Direktorica turističke zajednice Vrgorac Željka Opačak otvorila je prvu “Spužaricu” na gradskoj fontani u Vrgorcu. Pritom se zahvalila povjesničaru Radoniću na otkriću koje je potaknulo organizaciju gastronomske manifestacije koja će dodatno obogatiti turističku ponudu Vrgorca.

Izvor:Hina

Najčitanije