24 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložbom aranžmana od cvijeta kamelije otvorena fešta u Stolivu, danas centralna svečanost

Organizatori i entuzijasti iz Stoliva  su u domaćoj atmosferi prisutnima servirali čaj od kamelije (Kamelia sinensis) i galetine



Tradicionalna izložba aranžmana od cvijeta kamelija i drugog mediteranskog cvijeća, otvorena je u subotu u Domu kulture „Niko Bilafer“ u Stolivu, ovoga puta u čast 40. godišnjice proslave Fešte kamelija u organizaciji Udruženja „Kamelija“ iz Stoliva i 105. godine od kada je, u okrilju Kulturnog društva „Niko Bilafer“ u Stolivu prvi put organizovan mjesni kulturni život. Ta godišnjica biće obilježena najesen, 21. novembra, na Aranđelovdan i Gospu od zdravlja.

Vrijedne domaćice istančanog estetskog senzibiliteta su kroz druženje i dekoraciju prostora predstavile svoje kreacije od cvjetova ubranih u lokalnim đardinima. Postavljeni su i likovni i literarani radovi učenika osnovnih škola na temu kamelije.

Organizatori i entuzijasti iz Stoliva  su u domaćoj atmosferi servirali prisutnima čaj od kamelije (Kamelia sinensis) i galetine. Violinistkinja Aneta Čavor iz Stoliva, učenica violine u Muzičkoj školi „Vida Matjan“ Kotor, koja odrasta u okruženju cvijeta i sadnica kamelija u bašti koju njeguje njena baka Mica Čavor, izvela je nekoliko kompozicija i muzikom razgalila srca prisutnih ( među kojima je bila i baka).

Specijalni gosti ove manifestacije su predstavnici Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije.

-Potrudili ste se, stvarno ste sve lijepo napravili, treba to podržavati da se čim duže to održava i izradi, jer, nažalost, svake godine je sve manje ljudi koji žele pomoći u radu. Želim da vam i dogodine bude tako, a nadam se da će opet neko od vaših doći u Opatiju na našu izložbu iduće godine, kazao je Božidar Lukić iz Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije otvarajući izložbu. U promotivnom materijalu, koji je donio prijateljima u Stolivu, nalazi se i godišnja edicija članova Međunarodnog udruženja kamelija.

Fešta Kamelija – 2024.- foto Boka News M.D.P

-I mi se „šlepamo“ uz naše prijatelje iz Opatije sa željom da jednog dana budemo nezavisni članovi Međunarodnog udruženja kamelija. U jednoj od publikacija koja se objavljuje na svjetskom nivou, već dva puta su izlazili članci iz Stoliva i Crne Gore.  O kamelijama u Stolivu pisano je i u medicinskom časopisu u Njemačkoj, tako da je „mali Stoliv“  promovisan kamelijama i proizvodnjom ljekovitih pripravaka od pčelinjih proizvoda iz pčelinjaka Mata Vujovića, kazao je Romeo Mihović, predstavnik Udruženja. Pozvao je prisutne da nastave da njeguju tradiciju aktivizma.

-To moramo održati zbog neke veze sa prošlošću, sa aktivizmom koji je uvijek na toj društvenoj razini bio izuzetan, da nastavimo 40 -godišnju tradiciju Udruženja „Kamelija“ i 105 godina Kulturnog društva „Niko Bilafer“. Pozivam vas da i mladima to prenosite i da nastavimo sa ovim aktivnostima,  kazao je Romeo Mihović, koji je potsjeto da se manifestacija u čast cvijeta kamelije u Stolivu održava u po konceptu koji je osmislila prof. Vesna Lipovac (postavila prvu izložbu u Centru za kulturu u Kotoru 1985. godine).

Tradicija Udruženja traje već 105 godina, a nastavak je rada Tamburaškog društva „Guslar“iz 1919. godine. Pred Drugi svjetski rat promijenilo je ime u Hrvatsko tamburaško društvo „Zrinski“, da bi poslije rata, 1948.godine, obnovili društvo pod nazivom „Niko Bilafer“. Sa tim imenom je trajalo sve do 2002. godine, kad je preregistrovano u NVO „Kamelija“ Stoliv. Stogodišnjicu su proslavili 2019. godine.

Fotografije tamburaškog orkestra iz 1959. godine, izložene u postavci, dokazuju koliko je ovaj instrument tada bio popularan na ovom području, ali, nažalost, u Stolivu se tambura ne svira više. Izgubljen je početni polet, nema više interesovanja za tu vrstu muziciranja, ali se mještani bave kostanjadom, promocijom kamelije, bave se ekologijom i zaštitom tradicionalnih drvenih barki…

-Bez članova/članica Udruženja, bez simpatizera i ljubitelja kamelija i tradicije, Stolivljana i „fureštih“ ova fešta ne bi mogla da se priredi, ističe Romeo Mihović, koji je pozdravio Božidara Lukića i njegovu suprugu Meri, predstavnike Udruženja kamelija iz Opatije, zahvalio Zrinki Račeti i svim ženama iz Udruženja žena Stoliv, koje u najvećem dijelu učestvuju u radu Udruženja.

Fešta Kamelija – 2024.- foto Boka News M.D.P

 MALO ZAKASNILI

Ove godine malo su zakasnili sa manifestacijom, zbog objektivnih okolnosti.

-Prva stvar je što se Stoliv ne može probuditi iz teškog zimskog sna nikad prije kraja marta, ne možete okupiti ljude, tako da smo produžili do kraja marta, a poslije smo izbjegli jedan vikend prije Uskrsa zbog naših prijatelja iz Opatije, a onda je došao Uskrs, nismo mogli, a i neki naši članovi nisu mogli da učestvuju. Imamo kamelija, ali ih je puno manje i nisu takvoga kvaliteta kao kad bi fešta bila u martu, tako da kamelija neće faliti ni za glavnu feštu.

Udruženje „Kamelija“ održava „Feštu kamelija“pod pokroviteljstvom Turističke organizacije i Opštine Kotor, uz podršku Mjesne zajednice Stoliv.

Danas (nedjelja) od 11 sati biće održana glavna manifestacija na stolivskom mulu, u dvorišti i u galeriji Doma kulture „Niko Bilafer“.

/M.D.P./

Najčitanije