16 C
Kotor

Slušaj online radio

“Wine & Dine” veče – gastronomsko-muzički hepening u restoranu i hotelu Conte

Hotel i restoran Conte, u ambijentu očuvane barokne arhitekture u srcu Perasta, ovog vikenda bili su domaćini pete po redu „Wine & Dine“ večeri. Autentični doživljaj Boke Kotorske i posebna hedonistička energija koju su mogli osjetititi gosti i njihovi domaćini, probuđeni su kroz gastronomsko-muzički hepening kakav mogu pružiti jedino ugledni i renomirani ugostitelji kojima Conte već dugi niz godina pripada.

Tradicionalni recepti pripremljeni na savremeni i kreativan način, sa bogatom dekoracijom raznovrsnih jela, plijenili su mediteranskim okusom, što je uz vino i muziku bio dovoljan razlog za dobro raspoloženje i uživanje svih čula.

Večeru koja se sastojala od sedam sljedova gastronomskih specijaliteta, spremao je poznati kuvar, prijatelj restorana Conte, gastropisac i istraživač zaboravljenih okusa i mirisa dalmatinsko-mediteranske kuhinje, „chef“ Zlatko Marinović iz Splita.

Da se u dobrom raspoloženju gostiju potvrdi izreka „in vino veritas“, potrudili su se partneri domaćina, vinarija „Dalvina“ iz Makedonije, a veče su muzički obojili, na opšte oduševljenje prisutnih, „Syntesis“ bend iz Makedonije i klapa Cambi iz Hrvatske.

Malo koji „chef“ na Jadranu tako dobro poznaje bogatstvo podmorja i koristi ga u svojoj kuhinji na način kako to čini Zlatko Marinović, koji nas je podsjetio da je prijatelj sa porodicom Kasalica i restoranom Conte još od osnivanja i zato se uvijek rado vraća u Perast.

„Ja prvenstveno držim do namirnica. Ne postoje isti recepti. Mi mislimo da su recepti isti, ali oni to nikada nisu, nema dva ista pjata. Boka i Crna Gora su uvijek inspiracija! Večeras smo išli sa umakom od šipka, sirom iz mješine… Jedan od sljedova je bio i Papinski  brudet. Dakle, vraćamo se u 1177. godinu kada se Papa oduševio Komiškim ribarima i išao da ih posjeti. Ja sam rekonstrukciju brudeta koji se tada jeo, radio 2013. godine, prilikom ulaska Hrvatske u EU na papinskoj plaži gdje smo ugostili više od tisuću zvanica. Osim ribe, umjesto poma (rajčica) ubacio sam suvu smokvu jer u to vrijeme nije bilo rajčica. Stiže u Evropu tek oko 1570. godine…“ – ističe između ostalog Marinović, koji je u neposrednoj komunikaciji tokom večeri, gostima predstavljao svoje kulinarsko stvaralaštvo.

Wine & Dine – Conte Perast 2024. – Zlatko Marinović

Na početku gastronomske fešte „Wine & Dine“ večeri, poslužen je cvijet tikvice punjen skutom i jadranskim škampima, na podlozi od salse obogaćene bosiljkom, uz vino „Tamjanika“.

Slijedila je pašteta od morskog psa, krema od morske šparoge, umak od mandarine i šipka, zapečeni pinjoli, ikra solinske pastrmske, a sve upareno sa Dalvinovim vinom „Župljanka“.

Kao treći slijed, bila je hladna juha od kukuruza šećerca i „bisque“ od jadranskih rakova.

Wine & Dine – Conte Perast 2024

Posebno interesovanje brojnih gostiju i zvanica izazvao je četvrti slijed jela, Papinski brudet iz 1177. godine, uz koji se služilo vino „Elegija Rkaciteli“.

Za peti slijed poslužen je orzo na skradinski način, krema od sira iz mješine, uz vino „Synthesis cuvee barrique“.

Ništa manje privlačan i ukusan je bio šesti slijed, sa filetima jadranske ribe, kremom od kupusa, pireom obogaćenim kruškom, ribljim demiglacom, hrustom od orašastih plodova, uparen „Dioniz Surah barrique“ vinom.

Wine & Dine – Conte Perast 2024. – Klapa Cambi

Desert je do kraja upotpunio gastronomski užitak, a činili su ga parfe od suve smokve i badema, coulis višnja, igel menta, zemlja od rogača, sa Dalvinovim „Vrancem“ kasne berbe.

PR menadžerka hotela i restorana Conte, Sanela Pajazitović Bubanja, kazala nam je da je bila potrebna posvećenost cijelog tima da bi se organizovao jedan ovakav zahtjevan „event“ kao što je „Wine & Dine“.

Wine & Dine – Conte Perast 2024 – S. Pajazitović Bubanja

„Brend Wine & Dine iz godine u godinu raste. Nije čudo da se za ovakav događaj traži stolica više. Širimo svoja prijateljstva u svijetu i regionu, trudimo se da objedinimo ono što je najbolje, bez obzira odakle dolazi. Ovoga puta smo prepoznali vinariju Dalvin iz Makedonije kao sjajnog partnera.

Conte je brend koji se trudi da njeguje tradiciju, sprecifične ukuse, da nosi u sebi i svojoj ponudi sve ono što predstavlja Perast, a to su vrijednosti koje ne prolaze. Pozicionirani smo na apsolutni hedonizam, da se gosti u Conteu osjećaju dobro i ponesu samo najljepše uspomene.

Gosti iz cijelog svijeta su nas odabrali kao domaćina koji može da odgovori na njihove želje. Često organizujemo vjenčanja. Naši gosti su prepoznali da sa ovoga mjesta mogu ponijeti uspomenu najsavršenijeg dana u njihovom zajedničkom životu, dana koji obilježava neke nove početke.

Wine & Dine – Conte Perast 2024.

U nizu bisera koje ima Crna Gora svakako je i Conte na što smo ponosni jer želimo da gostima uvijek pružimo više od očekivanog, da pratimo visoke svjetske trendove, uvijek imajući u vidu da je ono što nudimo naše autentično…“ – sa ponosom ističe Pajazitović Bubanja.

Hotel restoran Conte raspolaže autentičnim apartmanima, sobama sa terasama, sa kojih se prostire jedinstveni pogled na peraška ostrva, more, gradski trg drevnog Perasta.

U kuhinji restorana Conte zatekli smo glavnog kuvara Aleksandra Nikolića koji nas je podsjetio da je u ovoj kompaniji još od 2007. godine.

Wine & Dine – Conte Perast 2024. Aleksandar Nikolić

„Ovo je posao koji volim, kroz koji možete iskazati svoju kreativnost. Pošto sam iz Herceg Novog moji favoriti su riba i specijaliteti iz mora koje spremamo na tradicionalni način, ali i upakovani u savremene trendove. Često se dešava da naši gosti traže informaciju više o gastro specijalitetima, pa im u direktnoj komunikaciji objasnim kako smo ih spremali, a ponekad podijelimo sa njima i poneki recept, što je u suštini veoma interesantno“ – kaže Nikolić.

Predstavnik vinarije “Dalvina”, Slobodan Petrovski, rekao nam je da je ta vinarija jedna od najmodernijih u Makedoniji.

Wine & Dine – Conte Perast 2024

„Godišnje proizvedemo oko šest miliona litara vina, iz sopstvenih zasada. Imamo 400 hektara zasada vinove loze. To je izuzetno kvalitetno grožđe i vino s obzirom da imamo godišnje 265 sunčanih dana. Proizvodimo bijela i crvena vina, a mnoga su nagrađena. Jedno od naših crvenih vina dobilo je zlatnu medalju u Njemačkoj i proglašeno je za jedno od najboljih od 60 baznih vina na svijetu, za 2019. godinu. Na tržištu Crne Gore smo tri godine, a sa Conteom sarađujemo od početka. Želimo našu saradnju podići na viši nivo jer ovdje dolaze gosti iz cijelog svijeta što je dobro kako za restoran tako i za nas kao proizvođače. Conte je promoter naših vina…“ – poručio je Petrovski.

Dio atmosfere sa večeri „Wine & Dine“ u Conteu, možete osjetiti i na fotografijama na našoj facebook strani.

/M.Marušić/

Najčitanije