20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

WWF: U subotu u 20,30 sati isključite svjetla za “Sat za planet Zemlju”

Sat za planet

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pozvala je građane da u subotu, 27. marta u 20,30 sati isključe svjetla za “Sat za planet Zemlju” kao simboličan poziv na akciju protiv klimatskih promjena.

U WWF-u kažu kako će u subotu na sat vremena građani, tvrtke i institucije diljem svijeta isključiti svjetla kako bi obilježili “Sat za planet Zemlju”. Ističu kako će se ključnim svjetskim znamenitostima poput Eiffelovog tornja u Parizu, Koloseuma u Rimu, Opere u Sidneyu ili egipatskih piramida, koje će u subotu u 20,30 sati utonuti u mrak, pridružiti i brojni hrvatski simboli poput Gradskih zidina u Dubrovniku, pulske Arene, splitske Dioklecijanove palače, katedrale u Zagrebu…

Brojni hrvatski gradovi pridružit će se također svjetskim metropolama simboličnim gašenjem javne rasvjete u svojim središtima: Vukovar, Slavonski Brod, Varaždin, Čakovec, Slatina, Virovitica, Požega, Ogulin, Duga Resa, Umag, Rovinj, Kastav, Rab, Crikvenica, Šibenik, Kaštela, Korčula, cijela Makarska rivijera…

“Svi mi koji se uključujemo u akciju, ovom gestom utvrđujemo svoju posvećenost zaštiti okoliša i pozivamo na hitnu i posvećenu akciju protiv klimatskih promjena”, poručuje izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Ističe kako taj jednostavan čin gašenja svjetala za “Sat za planet Zemlju” sam po sebi možda nema opipljiv učinak, ali ako taj sat iskoristimo da razmislimo o problemu, da planiramo kako pronaći rješenja i primijeniti ih, to može imati izuzetan značaj.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja akciju “Sat za planet Zemlju” organizira već 14 godina, u našoj regiji priređuje virtualni događaj „Pokreni se za planet“ tijekom kojeg će biti predstavljena i istoimena pjesma skladana baš za tu prigodu. Događaju se u subotu, 27. marta u 20,30 sati uz prethodnu registraciju mogu pridružiti svi građani koji se i na taj način žele uključiti u ovu akciju.

“Sat za planet Zemlju” simboličan je poziv na akciju protiv klimatskih promjena. Prvi put je organiziran 2007., kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena. To je dovelo do prvog gašenja svjetala u Sidneyu, u kojem je sudjelovalo oko 2,2 milijuna građana. Već se sljedeće godine ovo pretvorilo u globalnu akciju, dok su klimatske promjene polako postale sve značajnija tema u našim životima, ističu u WWF-u.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije