21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Za podršku razvoju poljoprivrede u Herceg Novom 85.000 eura

Luštica maslinjak

Opština Herceg Novi i nadležni Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i investicije će u srijedu 25. oktobra objaviti Javni poziv za podršku razvoju poljoprivrede za 2023. godinu.

Kako pojašnjava sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije, Nenad Vitomirović u dijelu podrške razvoju voćnih zasada, akcenat je na novim vinogradima kao osnovi za prerađivačku djelatnost – proizvodnju hercegnovskih vina i rakija.

„Naše okruženje, Konavli i Trebinje, i njihova iskustva u spajanju domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma su nam pokazatelj da smo zapostavili jedan od bitnijih segmenata i potencijala za razvoj turističke destinacije. Naša vizija jeste da Herceg Novi postane prepoznatljiv i po vrhunskim vinima, maslinovom ulju i drugim poljoprivrednim proizvodima našeg kraja. Osim toga, domaći proizvodi su preduslov za podizanje kvaliteta i raznovrsnosti autentične gastronomske ponude, u čemu naša opština zaostaje u odnosu na konkurente u okruženju“, istakao je sekretar Vitomirović.

Dodaje da su još jedan segment prepoznali kao bitan za lokalnu privredu, a to je podizanje novih plantaža mimoze.

„Svjedoci smo znatnog smanjenja broja stabala mimoza, bez kojih Praznik mimoze i tradicionalna berba gube smisao. Iz tog razloga dio sredstava je opredjeljen u ovu svrhu, ne samo kako bi u narednom periodu to bila podrška manifestaciji već i zbog potražnje za ovim cvijetom u zimskom periodu. Cilj nam je da iskoristimo brend i potencijal opštine za djelatnost cvjećarstva. U Herceg Novom nekada je to bila razvijena djelatnost, a ova finansijska podrška je početak djelovanja lokalne uprave u tom pravcu“, kazao je on.
Ističe i da je o potencijalima koje imaju uzgoj i prerada ljekovitog bilja i velikoj potražnji u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji izlišno govoriti.

„Dovoljno je pomenuti nekadašnje izvozno orjentisane kompanije „Bilje“ Bar i „Eksportbilje“ Risan te koliko bi za lokalnu ekonomiju značilo da Herceg Novi ima jednu kompaniju tog profila. Bilo da se radi o proizvodnji povrća, cvijeća, začinskog ili ljekovitog bilja, plastenički odnosno staklenički uzgoj donosi brojne prednosti. Iz tog razloga smo opredjelili dio sredstava i za podizanje novih plastenika i staklenika“, dodaje sekretar Vitomirović.
Najavio je da će Opština Herceg Novi i dalje intezivno raditi na razvoju infrastrukture i poboljšanju uslova za život i rad u ruralnim područjima, a od sada i svake godine pružati finansijske podsticaje poljoprivrednicima

„Vrijeme jeftinih poljoprivrednih proizvoda je iza nas a mogućnost plasmana domaćih proizvoda u novskim hotelima i restoranima je sve veća. Pozivamo lokalne poljoprivrednike i sve one koji razmišljaju da se aktivno bave poljoprivredom da iskoriste ovu šansu“, zaključuje sekretar Vitomirović.

Organska hrana

U skladu sa Odlukom o podsticajima i investiranju u razvoj poljoprivrede i Planom korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede za 2023. godinu, u ovu svrhu opredijeljeno je 85.000 eura. Javni poziv će biti otvoren do 8. novembra, a sve informacije će biti dostupne na sajtu Opštine Herceg Novi ovdje .

Podsticaji obuhvataju finansijsku podršku aktivnostima koji se odnose na investicije u poljoprivredu u svrhu povećanja kvaliteta i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, usmjeravanja proizvođača tržišnim uslovima i standardima, povećanja broja zaposlenih u poljoprivredi, pripreme i promovisanje lokalnih inicijativa u sferi poljoprivrede, povećanja iskorišćenosti poljoprivrednih resursa i kvalitetnijeg života u ruralnim oblastima.

Lavanda – foto Boka News

Opština Herceg Novi raspolaže kvalitetnom resursnom osnovom za pojedine oblasti poljoprivrede. Na osnovu toga, Planom korišćenja sredstava za ovu godinu predviđena je podrška u sedam prioritetnih oblasti:

1. Podrška organizovanju i razvoju organske poljoprivredne proizvodnje;
2. Podrška proizvodnji i razvoju maslinarstva;
3. Podrška razvoja pčelarstva;
4. Podrška razvoju voćnih zasada;
5. Podrška povrtarskoj i cvjećarskoj proizvodnji;
6. Podrška stočarskoj proizvodnji;
7. Podrška podizanju zasada ljekovitog bilja.

Najčitanije