13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Za viši nivo kulture “U ateljeu“ sa mladim umjetnicima Herceg Novog

U ateljeu sa mladim umjetnicima Herceg Novog

Tridestak mladih i talentovanih Novljana i Novljanki sinoć je pokazalo svoja slikarska i fotografska djela na izložbi „U ateljeu“ koja je otvorena u foajeu Dvorane Park, u okviru programa proslave Dana oslobođenja grada.

Osnove slikanja i fotografije učili su radeći sa vrsnim umjetnicima – mentorima Vanjom Berberović Šuberić i Ninom Radošem, na besplatnim radionicama koje je organizovao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje.

Omladinska politika Opštine Herceg Novi, osim podrške talentovanim učenicima i studentima, u cilju razvoja kreativnog potencijala mladih, u kontinuitetu nudi bogat program različitih radionica i kulturno – zabavnih programa. Tako je tridesetak mladih, uzrasta od 13 do 29 godina, u renoviranom Omladinskom centru, pohađalo tromjesečne radionice, odnosno školu klasičnog crteža i školu fotografije.

U ateljeu sa mladim umjetnicima Herceg Novog

Herceg Novi ima bogato fotografsko naslijeđe koje mladi treba da upoznaju, nastave da se bave fotografijom i Herceg Novim, kazala je na otvaranju izložbe grafičar-fotograf, mentorka Vanja Berberović Šuberić.

„Izložba je divna prilika da vidimo da postoje mladi, talentovani ljudi u našem gradu i kako ih je Opština podržala. Ovo je i divna prilika za njih da stanu ispred svog rada, da osjete kako je kada drugi gledaju njihov rad, da se pohvale i vide koliko su uspjeli. To je i njihova i moja prilika da zajedno, još jednom skrenemo pažnju na studio Laforest i mogućnost da se fotografija popularizuje u našem gradu. Mogu da nauče mnogo tako što će posjetiti studio Laforest koji ima veliku fotografsku ostavštinu, a to je zanimljivo i odraslima i mladima, ali i ljudima koji posjete ovaj grad. Lijepo je da prikažemo nešto što smo imali i naučimo nove generacije mnogo toga. Oni misle da je fotografija mobilni telefon, a ona postoji od mnogo ranije i trebamo da se posvetimo i afirmišemo mlade, jer je očigledno da zainteresovanosti ima, da nastave da se bave fotografijom i našim gradom“, istakla je Berberović Šuberić.

Nino Radoš istakao je svoju zahvalnost Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, kao i sekretarki Ani Zambelić Pištalo, na ukazanoj prilici „da upozna mlade divne mlade kolege” kojima je posebno zahvalio na hrabrosti za sve greške koje su smjeli da rade.

U ateljeu sa mladim umjetnicima Herceg Novog

„Imamo priliku u gradu da vidimo kako radi jedan vrstan majstor. Galerija nema dovoljno posjetioca. Likovna kultura je na izdisaju. Vi ste ti koji ste zaduženi sada – roditelje za ruku i u Galeriju. Uzmite stvari u svoje ruke, hajmo dići likovnu kulturu – pa će nam ulice i parkovi biti ljepši, odjeća će nam biti ljepša – likovna kultura je postavljanje stola, likovna kultura je namještanje stana, likovna kultura je kako gledamo prijatelja ili poznanika, sve je to dio likovne kulture. Ako podignemo likovnu kulturu, podigli smo i izgled, estetiku, ljepotu i privlačnost grada”, poručio je Radoš.

On je iskoristio priliku i pozvao prisutne da sa svojim roditeljima dođu na izložbu „Atanasije Popović – slikar besmrtnog imena” 20. oktobra u Galeriji Josip Bepo Benković, u okviru svečanosti povodom Dana oslobođenja grada.

Školu fotografije pohađali su: Aleksije Jurišić, Anastasija Radović, Golub Golović, Jovana Lipovac, Kalena Matić, Ljubica Zukanović, Maja Kujačić, Matej Ćirović, Nikola Vukić, Nina Jelić i Vasilisa Simović.

U ateljeu sa mladim umjetnicima Herceg Novog

U Školi klasičnog crteža bili su: Milan Jocić, Daša Bačetić, Anastazija Adović, Danica Jovanović, Ana Radonić, Milena Vreća, Todor Butulija, Golub Golović, Maša Mrkaić, Maksim Vico, Bogdan Petrović, Novak Perović, Marija Stanić, Liza Alešina i Aleksa Radović.

Cilj radionica bio je da ohrabre i afirmišu stvaralaštvo mladih čime je ostvaren preduslov za podizanje nivoa likovne kulture kao i podsticaj za razvijanje osnovnih vještina i njihovo razumijevanje.

Najčitanije