10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zahuktava se kruzing sezona u Boki, tokom aprila 37 dolazaka kruzera u Kotor

Luka Kotor

Da se nautička sezona u Boki nakon dvije godine skoro potpune pauze uzrokovane pandemijom koronavirasa, polako opet zahuktava, pokazuje podatak da će tokom aprila u luku Kotor uploviti 37 brodova na kružnim turističkim putovanjima.

Među njima su brodovi koji plove u flotama brendova- kompanija što pripadaju četirima najvećim svjetskm kruzing korporacijama: Carnival, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line i MSC Cruises.

Tokom vikenda već su uplovila dva broda – mali kruzer „Athena“ od 1.206 bruto-.tona i veliki „MSC Sinfonia“ od 65.542 tone. Ovaj brod dužine 250 metara italijansko-švajcarske kompanije „MSC Cruises“  u Kotor će redovno dolaziti svake nedjelje, sve do kraja jeseni.

Počev od četvrtka, 7.aprila kada dolazi kruzer „Amadea“ od 29.000 bruto tona,što plovi za račun njemačkog operatera „Phoenix Reisen“, u kotorskoj luci skoro svakodnevno boraviće najmanje po jedan kruzer, a biće i dana kada će se u luci istovremeno naći i po tri broda.

Pored „Athene“ i njenog blizanca, kruzera „Arethusa“ američko-hrvatske kompanije „Grand Circle Cruises“, od manjih brodova u Kotor će do kraja aprila uplovljavati i mini-kruzeri (tzv. ekspedicijske jahte) britanskog operatera „Noble Caledonia“ Monet“ od 1.453 bruto-tone i „Island Sky“.

Posebno interesa tno je to što će Kotor 15. aprila biti domaćin 110 metara dugoj, potpuno novoj luksuznoj jahti-mini kruzeru „Emerald Azzura“ koja je tek nedavno predata svom vlasniku – ultraluksuznoj kompaniji „Emerald Cruises“, a koja sa tim brodom ostvara potpuno novu tržišnu nišu ultarlukszbnih i skupih tzv. butik krstarenja za manji broj probrane klijentele.

Ultraluksuzna ekspedicijska jahta -mini kruzer EMERALD AZZURA koja uskoro dolazi u Kotor

Već naredne subote u Boku uplovljava jedan od najlsuksuznijih kruzera srednje veličine na svijetu – 213 metara dugi „Silver Moon“ od 40.7890 bruto-tona američke kompanije „Silversea“ što će biti prvo uplovljavanj u Kotore ovog broda starog smamo dvije ghodine. Inače, do kraja mjeseca u Boku će doći i njegov godinu dana mlađi blizanac „Silver Dawn“.

U nedjelju 10.aprila će uz već pomalo uobičajenu „MSC Sinfoniu“, uploviti i prvi ovosezonski veliki kruzer što dolazi u Kotor – 294 metra dugi „Norwegian Star“ od 91.740 bruto-tona, norveško –američke kompabnije NCL.

„MSC Fantasia“ brod blizanac najvećeg kruzera koji je ds sada uplovio u zaliv, orijaške 333 metra duge „MSC Divine“ koja je ovdje dolazila prije nekoliko godina, prvi od više ovogodišnjih svojih redovnih sedmodnevnih uplovljavanja u Kotor, imaće u ponedjeljak, 11.aprila. Ovaj megakruzer od 137.936 bruto tona zbog svoje veličine, neće pristajati uz opetrativnu obalu luke podno zidina Starog grada već će tokom boravka u Kotoru brod biti na sidrištu. Već narednog dana dolazi još jedan mega  brod, 330 metara dugi kruzer „Regal Princess“ od 142.714 bruto-tona, američke kompanije „Princess Cruises“.

Do kraja aprila u Kotor će uplovljavati i blizanci „Viking Sky“ i „Viking Sea“ od po 47.800 tona, američko-norveške kompanije „Viking Ocean Cruises“, „Azamara Pursuit“ i „Azamara Quest“ američkog brodara „Azamara“, „Insigna“ i „Marina“  takođe kompanije iz SAD „Oceania Cruises“,  „Phoenix Reisonoc“ brod  „Artania“, kao i ultraluksuzni „Seves Seas Explorer“ kompanije „Regent Seven Seas Czuises“ sa Floride, te  „AIDAblu“ njemačke kompanije „Aida Cruises“.

Izvor:S.L.

Najčitanije