15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zajedničko obraćanje Bidena i Zelenskog: “Pobijedit ćemo”

Volodimir Zelenski i Joe Biden
Foto: Kevin Lamarque / REUTERS

Volodimira Zelenskog dočekao je u srijedu na trijemu Bijele kuće američki kolega Joe Biden, u prigodi prvog putovanja ukrajinskog predsjednika izvan zemlje od početka rata. Nakon sastanka, predsjednici su se zajednički obratili novinarima, prilikom čega su naglasili savezništvo dviju zemalja u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Patriot ne predstavlja eskalaciju, to je obrambeni sustav”

Slanje protuzračnog Patriota Ukrajini ne predstavlja eskalaciju rata u toj zemlji jer je riječ o obrambenim sustavima, rekao je također Biden na konferenciji za medije sa Zelenskim.

Patriot ne predstavlja eskalaciju, to je obrambeni sustav, rekao je Biden.

Voljeli bi da ga se ne treba koristiti, dodao je Biden o naprednom sustavu protuzračne obrane, pozvavši Ruse da zaustave napade.

Zelenski je kazao kako je sustav Patriot važan korak prema formiranju djelotvornog zračnog štita od ruskih napada.

– To je jedini način da terorističku državu lišimo njenog glavnog instrumenta terora – sposobnosti da gađa naše gradove, našu energiju, rekao je ukrajinski predsjednik.

Biden je na konferenciji rekao kako ujedinjenost Zapada oko Ukrajine neće slabiti te da NATO i Europska unija nisu nikad bili ujedinjeniji.

– Vjerujem da će unatoč svim promjenama u sastavu Kongresa dvodomna i dvostranačka potpora biti zadržana, kazao je američki predsjednik o podršci Kijevu unutar Kongresa, nakon što su republikanci na izborima u studenom preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.

Zelenski će se kasnije tijekom dana obratiti zajedničkoj sjednici gornjeg i donjeg doma Kongresa Senata i Zastupničkog doma, te će se sastati s čelnicima demokrata i republikanaca.

Zelenski: Borimo se protiv tiranije i pobijedit ćemo

Zelenski je rekao da se Ukrajina i oni koji je podržavaju bore za pobjedu protiv tiranije.

– I pobijedit ćemo, poručio je.

Biden je među ostalim rekao da će SAD i saveznici nastaviti pomagati Ukrajini da uspije na bojištu.

– Može uspjeti na bojištu uz našu pomoć, i pomoć naših europskih saveznika i ostalih, tako da ako i kad predsjednik Zelenski bude spreman razgovarati s Rusima, također će moći uspjeti, jer će imati pobjedu na bojištu, rekao je Biden.

Biden je također istaknuo posljedice koje invazija ima i na samu Rusiju.

– (Putin) je mislio da će moći slomiti NATO, mislio je da će slomiti Zapad, da će slomiti savez, da će moći biti dočekan s dobrodošlicom od strane ukrajinskog naroda koji govori ruski – bio je u krivu, rekao je Biden.

Biden je također rekao da nije zabrinut što se tiče jedinstva NATO-a oko Ukrajine.

– Nikad nisam vidio NATO i EU ujedinjenije i ne vidim znakove ikakve promjene, rekao je američki predsjednik.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije