20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zakupci plaža predlažu da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone

Foto Privredna komora CG

Ključna pitanja za sezonu razmotrena su danas bez predstavnika nadležnih ministarstava i Morskog dobra, suprotno dosadašnjoj dobroj praksi, saopšteno je nakon sjednice Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG)



Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva, razmotrio je danas izazove u realizaciji Javnog poziva za zakup kupališta i drugih djelova obale za period 2024-2028. godine – bez sagovornika iz Vlade i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, suprotno dosadašnjoj dobroj praksi.

– Naišli smo na ignorisanje nadležnih institucija i neprepoznavanje značaja ove teme, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo i razočarenje turističke privrede – jedan je od zaključaka sa sjednice, nakon što su učešće u radu u posljednji čas otkazali predstavnici Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Privrednici su na sjednici ocijenili da postoji izgledna mogućnost da ugovori o korišćenju morskog dobra za period 2024-2028, koji se zaključuju između pomenutog javnog preduzeća i korisnika, zbog dugotrajnih tenderskih procedura neće biti potpisani do sredine aprila, te da plaže neće biti spremne 1. maja za početak kupališne sezone. To sve, prema njihovoj ocjeni, može ugroziti odvijanje predstojeće turističke sezone.

– Predlažemo da Vlada Crne Gore sagleda mogućnost i donese zaključak da zbog kašnjenja raspisivanja tendera, dugotrajnih tenderskih procedura i kratkog vremenskog roka do početka sezone, JP za upravljanje morskim dobrom pozove bivše zakupce i produži Osnovni ugovor za 2024. a da se raspisivanje tendera odloži do završetka ljetnje turističke sezone, najdalje do oktobra 2024 – zaključeno je na sjednici.

Zakupci plaža traže da budu uključeni u rad Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, jer posjeduju stručna znanja.

Mišljenja su da bez ozbiljne analize, uzročno-posljedične reakcije, ne treba ulaziti u značajnu korekciju cijena zakupa.

– Predlažemo da Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera formiraju radnu grupu koja će u saradnji sa privredom, na objektivan način sagledati situaciju sa sproveđenjem tenderskih postupaka za ustupanje – zakup djelova morskog dobra prema Planu objekata privremenog karaktera i naći najbolja rješenja u korist države i zakupaca plaža, a na zadovoljstvo krajnjih korisnika- turista – saopšteno je na sjednici.

Armenko: Stvorili smo brendove od plaža, a neko bi da se umiješa

Ilija Armenko, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve je kazao da zakupci imaju informaciju o ukidanju bodova.

– Mi smo apsolutno protiv ukidanja bodova i nećemo to dozvoliti. Spremni smo da platimo više, ali inflatorno više – rekao je Armenko.

Na javno iskazane stavove da su u prethodnom periodu plaže zakupcima davane u bescjenje, Armenko ističe da to nije tačno a da su jeftino ustupane samo plaže za koje se, prema njegovim riječima, Morskom dobru nije isplatilo da ih održava.

– Sad kada smo mi stvorili brendove od tih plaža, neko hoće da se umiješa. To apsolutno nećemo dozvoliti. Razočarani smo što niko nije došao iz Ministarstva i Morskog dobra da nas ispoštuje – kazao je Armenko.



Nikola Perišić, u ime zakupaca Herceg Novog, izrazio je veliko razočarenje što sjednici Odbora, suprotno ustaljenoj praksi, nijesu prisustvovali predstavnici nadležnih iz JP Morsko dobro i Vlade.

– Ovo je pošlo krivim putem. Morsko dobro je postalo preduzeće koje se odmetnulo od zakupaca i nemamo nikakvu komunikaciju sa njima. Mi u februaru ne znamo kakav je plan za plaže, a dobili smo saopštenje da neće da broje bodove, što nije dobar put. Čuli smo od predsjednika Vlade da traže profesionalizam u javnim preduzećima a mi smo ti koji imamo znanje. Ako nas ne uključe u donošenje odluka ovog tipa to neće dobro ići i već ne ide dobro – rekao je on.

Zakupci traže da se njihovi ugovori produže za dvije godine, kako bi se nadomjestio period rada u pandemiji kovida. Takođe, zahtijevaju da njihovi predstavnici uđu u Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kazao je Perišić.

Predrag Škrelja, predsjednik Udruženja zakupaca Velike plaže, kaže da su zakupci bodove zaradili jer su puno uložili u plaže i održavali ih u skladu sa najvišim standardima.

– Mi smo nezadovoljni jer ni od Ministarstva ni od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom nijesmo dobili informaciju šta će biti sa našim bodovima, da li da angažujemo radnu snagu ili ne. Svi zakupci plaća su savjesni i redovno izmiruju obaveze i tu ne bi trebalo da bude poskupljenja zakupa jer već ionako plaćamo visoke cijene – kaže Škrelja.

Smatra da postoji prostor za kompromis.

– Nama je brend naša plaža i zakupci su sada u strahu šta će biti sa njima, jer su uzeli kredite i brinu da li će ostati bez posla – rekao je on.

Podsjeća da se na Velikoj plaži godišnje nanesu veliki nanosi pijeska što dovodi do visokih troškova od nekoliko hiljada eura potrebnih za njeno ravnanje.

Najčitanije