8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zaoštreni odnosi Zapada i Rusije, Putin i Biden razgovarat će telefonom

Putin – foto EPA

Ponovno se zaoštravaju odnosi Zapada i Rusije. Nove satelitske snimke pokazuju raspoređivanje dodatnih ruskih snaga na više lokacija u blizini granice s Ukrajinom, unatoč diplomatskim naporima da se nađe mirno rješenje.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu i prije završetka Olimpijskih igara. Sjedinjene Države odlučile su da će u Poljsku poslati dodatnih 3000 vojnika, zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Ukrajini. Na opasnost je upozorio i glavni tajnik NATO-a, a predsjednik SAD-a uputio je poruku sugrađanima.

– Američki građani trebali bi napustiti Ukrajinu, odmah. Imamo posla s jednom od najvećih vojski na svijetu. Ovo je vrlo specifična situacija i sve može poći naopako, za tren – poručio je američki predsjednik Joe Biden.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako postoji rizik od novog ratnog sukoba u Europi.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Jake Sullivan uputio je još dramatičnije upozorenje – pozvao je američke državljane da napuste Ukrajinu u idućih 48 sati.

– Ne kažemo da je predsjednik Putin donio konačnu odluku. Ono što govorimo jest da imamo dovoljno razloga za zabrinutost zbog onog što vidimo na terenu i zbog onog što su prikupili naši obavještajni analitičari. Zato želimo uputiti jasnu poruku – rekao je.

Poziv svojim građanima da napuste Ukrajinu uputile su i vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Norveške, Latvije, Estonije, Izraela, Južne Koreje i Japana.

Putin i Biden razgovarat će telefonom

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi razgovarati telefonom u subotu.

I Rusija i SAD tvrde da je druga strana zatražila telefonski razgovor.

– Zaista, američka strana zahtijevala je razgovor s predsjednikom Putinom, a planirano je da se razgovori dvojice predsjednika održe navečer, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za novinsku agenciju Interfax, dodavši da je američka strana prije zahtjeva poslala pismo. Peskov je također rekao da Putin očekuje razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u subotu.

Američki dužnosnik rekao je da je Rusija predložila telefonski razgovor u ponedjeljak. Protuprijedlog Bijele kuće bio je da razgovaraju u subotu, što su oni prihvatili, rekao je dužnosnik.

Američki saveznici pojačavaju vojnu prisutnost u istočnoj Evropi

Mjesecima raste zabrinutost da Rusija – koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici – razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014.

Rusija niječe takve planove. Međutim, iskoristila je pozornost usmjerenu na to područje da izrazi strahove zbog toga što se NATO previše približio njezinu teritoriju te zahtijeva da se taj savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svojeg utjecaja.

U nastojanju da otklone strahove, američki saveznici pojačavaju svoju vojnu prisutnost u istočnoj Europi. Otprilike sat vremena nakon upozorenja državljanima da napuste Ukrajinu, Pentagon je objavio da šalje još oko 3000 američkih vojnika u Poljsku koja graniči s Ukrajinom.

Objava Pentagona došla je usred niza izvješća članica NATO-a u kojima su najavljivali planove za premještanje snaga na istok. NATO planira povećati nazočnost snaga na istočnom krilu u blizini Ukrajine, doznaje dpa od izvora bliskih zapadnom vojnom savezu, unatoč zahtjevima Moskve da učini upravo suprotno.

Trideset članica saveza ovaj je tjedan potpisalo prijedlog koji se na to odnosi, doznaje dpa u petak, nakon više tjedana rasprave.

Nakon ruske aneksije Krima 2014., NATO je razmjestio četiri borbene skupine međunarodnih snaga u Estoniju, Litvu, Latviju i Poljsku.

Zbog više od 100.000 ruskih vojnika koji su sada stacionirani u blizini ukrajinskih granica i zbog straha od invazije, NATO planira rasporediti još vojnika u blizini, u državama poput Rumunjske.

Odluka bi trebala biti potvrđena i objavljena na sastanku ministara obrane NATO-a idući tjedan u Bruxellesu, navodi dpa, a mogla bi se provesti u roku od nekoliko sedmica.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije