22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zapovjednik, Vlatko Peko, krvave glave popeo se na prevrnuti brod i uputio uspaničene putnike da plivaju prema Glavatu. U idućem trenutku je nestao

Otočić-Glavat-kod-Pomene

Dubrovačko područje i danas je pod dojmom pomorske nesreće koja se pred otokom Mljet dogodila jučer, a u kojoj je život izgubio vlasnik i zapovjednik izletničke brodice ‘Kaća‘, pedesetčetverogodišnji Pločanin, Vlatko Peko.

Nakon posjeta Nacionalnom parku Mljet i ukrcaja u devet metara dugu brodicu ispred hotela Odisej u Pomeni, devetero putnika, francuskih i slovenskih turista,  krenulo je natrag na Pelješac. U vali od Pomene more je bilo gotovo idealno i ništa nije nagovještavalo tragediju do koje je došlo već kratko po isplovljenju  kod otočića Glavat. Brodica se, kao što smo već pisali, zbog velikih valova prevrnula, no  srećom svih devet putnika je spašeno zahvaljujući prisebnosti zapovjednika i Marija Orlandinija iz Ronilačkog centra Aquatica Mljet.

Čim smo saznali da je slovenska obitelj koja je, na sreću, preživjela jučerašnji brodolom, smještena u Žuljani, posjetili smo to malo turističko mjesto na poluotoku Pelješcu. Zatekli smo ih ispred njihova apartmana upravo u trenutku dok su dvojici policijskih inspektora PU dubrovačko-neretvanske davali iskaz o pojedinostima tragedije. U jednom trenutku otac je, vidjeli smo, s rukom na očima brišući suze, naglo ušao u apartman, a  slijedila ga je supruga. Inspektori su nakon uzimanja iskaza krenuli ka Dubrovniku, a mi smo preko vlasnika apartmana, Lovrenka Hasana, pokušali stupiti u kontakt sa slovenskom obitelji. Međutim, otac se očito prepričavajući traumatičan događaj, psihički slomio te nije više želio s nikim razgovarati.

Što se zapravo dogodilo na ‘Kaći‘ raspitali smo se kod mještana koji nam kažu  da je brodica bila sigurna za plovidbu, a zapovjednik i njezin vlasnik iskusni morski vuk koji dobro poznaje tajne more. Doznajemo da je slovenska obitelj iz Celja, te da se starija kćer bojala mora. U Žuljanu su, na ljetovanje stigli u petak, 8. srpnja te su se u nedjelju odlučili otići na izlet te posjetiti Nacionalni park Mljet. No nisu se nadali tako valovitom moru uz jaku tramuntanu.

Nakon posjeta Nacionalnom parku, prepričavaju nam mještani, ‘Kaćom‘ su krenuli nazad prema Pelješcu, no u bok ih je udario prvi jaki val. Brod se zanio, a velika drvena kutija u putničkom prostoru je otklizala i prikliještila noge gospođi iz Slovenije. Muž joj je  priskočio u upomoć, no u tom trenutku brodicu udara drugi bočni val, zanosi je i prevrće je. Putnici su ispali u more, jedni kroz prozore, a drugi su spas potražili skakanjem sa krme i preko ograde. Srećom u more istovremeno ispadaju sigurnosni pojasevi opremljeni zviždaljkama te su ih putnici uspjeli navući kako bi se održali na morskoj površini.

Foto: Mario Orlandini / Dubrovački vjesnik

Nakon što se brodica okrenula naopako, uočili su vlasnika i zapovjednika krvave glave no koji ih je odmah pitao jesu li svi dobro? ‘Izlazite odmah! – povikao je Vlatko Peko i pozvao ih da plivaju prema otočiću Glavat pred Pomenom. Mladi supružnici iz Francuske s djetetom zaplivali su  prema otočiću, no starija kćer slovenske obitelji u strahu je počela zvati u pomoć, a njezina majka zbog ozljeda na nogama nije mogla odmah krenuti ka Glavatu. Zapovjednik Peko se uspio popeti na kobilicu ‘Kaće‘ te je hrabrio putnike da plivaju i da izdrže tih stotinjak metara koliko j od njih bio udaljen otočić.  Slovenac mu je odgovorio da će krenuti te pozvao suprugu i kćeri da zaplivaju no,  kad je pogledao prema brodici, kapetana više nije bilo na njoj.

Pored brodolomaca su prošla još dva izletnička broda, no tek ih je posada drugoga uočila ali im zbog velikih valova i opasnosti da dožive istu sudbinu kao i ‘Kaća‘ nisu mogli približiti.

– Na Mljetu boravi ekipa podvodnih arheologa Hrvatskog restauratorskog zavoda s kojima surađujem. Upravo smo dogovarali što i gdje ploviti i roniti popodne kad su mi radio-vezom prenijeli poruku s broda  ‘Novi dan‘ iz Krila Jesenica da su uočili havariju te su uputili S.O.S. poziv. U roku od minut i pol smo prijatelj Željko Prebisalić i ja bili na mojem 7,5 metara dugom gliseru. Prije nego smo odvezali cimu i uputili se, arheolog-ronilac Anton Divić pitao je može li i on sa mnom, na što smo mi spontano rekli ‘upadaj!‘  I dobro da je bio s nama jer Divićje, inače doktorirao arheologiju na sveučilištu u Marseillesu i izvrsno govori francuski pa je kad smo stigli na mjesto nesreće prevodio nastradalim Francuzima – priča Orlandini.

– Kad smo stigli u moru sam vidio brodolomce, plivali su prema Glavatu. Rekli su mi da im nedostaje još jedan. Oplovio sam oko otočića, naišao sam na brod s okrenutim trupom okrenutim te uočio tijelo kapetana s kojim sam prijatelj već 20 godina. Među stradalima je bilo i dijete od pet godine te dvije tinejdžerice, ukupno devet putnika, ali je zapovjednik je nažalost podlegao ozljedama. Slovenci, otac i majka te djevojke od 15 i 17 godina kojoj se tek na Pelješcu pojavila modrica na čelu , te dva bračna para iz Francuske od kojih jedno s petogodišnjim djetetom su svi bili u strašnom šoku, vidjelo im se to na licima, no brzo smo ih prevezli i našli im smještaj. Slovencima i mladom bračnom paru iz Francuske na Pelješcu, a drugim francuskim turistima u Hotelu ‘Odisej‘. Svi su odmah medicinski zbrinuti, no pri prevrtanju broda ostali su bez odjeće i dokumenata, bez ičega – kaže Orlandini, sretan što je uspio spasiti putnike. Kapetan Vlatko je, kaže,  do zadnjeg trenutka nadzirao putnike, no pri tom je sam izgubio život.

Obzirom da su putnici u brodolomu izgubili osobne stvari, mobitele i dokumente, pri povratku svojim domovima granicu će moći prijeći predočenjem današnjeg policijskog zapisnika.

/Ahmet Kalajdžić/

Najčitanije