12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zasijedao tivatski parlement, bivši gradonačelnik se „posuo pepelom“

sa sjednice SO Tivat

Odbornici u Skupštini Opštine Tivat danas su bez mnogo rasprave, usvojili svih 13 tačaka dnevnog reda na zasijedanju koje je prvi put održano uz korišćenje u međuvremenu instaliranog novog konferencijskog sistema u skupštinskoj sali.

Sjednicu  je svojim izlaganjima obilježio predsjednik parlamenta Ivan Novosel (DPS) koji se prilikom razmatranja plana i programa rada „Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Kotor-Tivat“ (PPOV) -zajedničke firme dviju opština, osjetio prozvanim da kritikuje taj projekat i način na koji se on odvija.

Novosel je to učinio uprkos tome što je upravo on dok je bio na mjestu gradonačelnika Tivta, potpisao svaki dokument u vezi kontroverzne izgradnje PPOV na tivatskoj teritoriji, u Krtolima na Klačini i najodgovorniji je za sve probleme u funkcionisanju kako samog postrojenja, tako i firme koja njima gazduje, ali i imovinske probleme vezano za zemlju na kojoj je PPOV sagrađeno, što sada prijeti finansijskom štetom za Opštinu Tivat koja se mjeri milionima eura. Predsjednik parlamenta juče je „potpuno okrenuo ploču“ u odnosu na svoju dosadašnju afirmarino-hvalisavu priču o PPOV, potvrđujući skoro sve kritike koje su na račun tog posla do sada saopštavala opozicija ili mediji.

„Sve što je oko PPOV fino zamišljeno izrodilo se u svoju suprotnost. Opština Kotor je nezaintereosvana da učestvovanje u riješavanju problema sa zemljom na Klačini za koju na naplatu dolaze sudske presude. Mi smo za nas dio učešća u gradnji PPOV uzeli kredit od 6 miliona uera, a Kotor je za svoj dio od 4 miliona dobio grant od Vlade, nije sistemski riješeno pitanje kanalizacionog mulja, PPOV ne postiže projektom zadane parametre prečišćavanja otpadnih voda, imamo blokadu u Odboru direktora koji loše funkcioniše.“- naveo je Novosel optuživši za to Kotorane koji imaju većinu članova Odbora direktora i pola osnivačkih i upravljačkih prava firme po sporazumu koji je napravila DPS uprava Tivta, iako je Tivat finansirao 60 odsto gradnje PPOV i napravio ga na svojoj teritoriji i sam plaća odštete za uzurpiranu privatnu zemlju.Novosel je ranije za te odštete tvrdio da ta sredstva „nisu skandalozna“ i da „ne mogu iscrpiti budžet“., da bi juče promijenio prilu kazavši da se „očekuju veliki troškovi po tom osnovu.“. On je rekao i da zajendilka firma PPOV u međuvremenu nije zaposlila niti jednog radnika, pa niko nije obučen da upravlja postrojenjem koje još uvijek vodi njegov graditelj – njemačka firma WTE a koja sada po Novoselu „ispostavlja nerealne zahtjeve“ da nastavi da upravlja postrojenjem nakon isteka roka u kome je obavezna da to čini do 1.septembra. Novosel je podvukao da se nešto mora hitno preduzeti da se preduprijede još veći problemi, ali niko od opozicionara juče nije pokazao interesovanje da to iskoristi i „poentira“ na rijetkoj prilici u kojoj vlast priznaje da je izuzetno loše sprovela jedna od najbitnijih kapitanih infrastrukturnih projekata u gradu.

Otvoreno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor

Opozicionari u bili mnogo rapoloženiji za priču o pokretanju postupka traženja strateškog partnera za gradnju stambeno-poslovnog objekta iza hotela Pine u koji Opština ulaže svoj plac od 288 kvadrata i investitora oslobađa plaćanja komunalija. Juče podnešenim amandmanima na tekst odnovne odluke, administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS) precizirala je da Opština očekuje da u novom objektu dobije najmanje 30 odsto ukupne površine, odnosno sve poslovne objekte i jedan dio stanova.

„Poslovne prostore ćemo iznajmljivati, a stanove prodati po tržišnim cijenama i oni neće biti namijenjeni lokalnim fukcionerima, tako da nema nikakvog osnova medijska i opoziciona prila o navodnoj „Sramotnici“ kako su oni već nazvali ovu zgradu.“- kazao je Kusovac kojeg je potom žestoko napao Budimir Cupara (AzT)  prozivajući gradonačelnika i DPS da već godinama obmanjuju porodice 75 radnika bivšeg Arsenala koji su trebali dobiti krov nad glavom u zajedničkom stambeno-poslovnog objektu Opštine, NVO „Arsenal“ i Ministarstva odbrane na Lukovića barakama. Kompleks je obećan još 2008. a ni do danas nije krenuka njegova gradnja.

„Ne bi Opština izguvila 2 miliona eura svog novca u Atlas banci da ste sa tim parama ušli u ovaj prijekat oko kojeg nas obmanjujete godinama.Često se ne ispuni baš ono za što Vi lično nekome date riječ.“- kazao je Cupara Kusovcu, poručujući mu da će neki od stanova u novom objektu iza Pina koji pripadne Opštini „možda kupiti upravo neki od opštinskih funkcionera  kreditom od Opštine koji su se u ovom sazivu vrlo brzo i efikasno riješavali“.

„Vaša opstrukcija prijekta Lukovića barake koji je bio predizborno obećanje i DPS-a, prešla je svaku granicu. Od 2016. Kusovac ove ljude vuče za nos.“- istakao je Mirko Kovačević (TA) na što je Kusovac odgovorio da su se „mnoge stvari primijenile“ od 2008. kada je potpisan sporazum Opštine, Vlade i sindikata Arsenala oko Lukovića baraka jer je Ministarstvo odbrane odustalo od dogovora da Opštini ustupi kasarnu Lepetane u zamjenu za to da Opština najvećim dijelom fnansira izgradnju poslovno-stambenog kompleksa na Lukovića barakama.

„Završiče se i Lukovića barake, ali na zdravim osnovama, Ne tražimo mi da Opština u tome zaradi, ali i ne želimo da Opština uđe u finansijsko živo blato.“- kazao je Kusovac koga je podržao i Novosel tvrdeći da Sporazum iz 2008. „nije napravljen na zdravim osnovama i ima konstruktivnu grešku“.

Izvor:S.L

Najčitanije