7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Zavičajna zbirka Murterina Rebca upisana u Registar kulturnih dobara RH

Kornati / foto HINA

Zavičajna zbirka Mate Mudronje Rebca (1935-2017.), koji je cijeli život kao kolekcionar prikupljao etnološke predmete, odnosno dokumente vezane uz dalmatinski otok Murter i kornatsko otočje, upisana je u Registar kulturnih dobara Hrvatske.

Iz općine Murter – Kornati u ponedjeljak su priopćili da zasebni dio te zavičajne kolekcije čini Etnografska zbirka koja kao cjelina dokumentira kulturu stanovanja, način privređivanja, znanja i umijeća stanovnika Murtera u prvoj polovici 20. stoljeća, a koja se tematski može podijeliti u nekoliko cjelina.

Zbirka je izložena u tri dijela.

Prvi dio posvećen je murterskom dramskom amaterizmu, starim društvima, panorami otoka i murterskoj uljari. Drugi dio posvećen je župnom pjevačkom zboru, crkvi Sv. Mihovila i narodnim običajima Murtera, a treći, najintimniji dio, samom Marku Mudronji Rebcu.

Njegova Zavičajna zbirka izložena je u kamenoj prizemnici “Sokolani” u središtu Murtera, a za javnost je otvorena u lipnju 2017. godine.

Vlasnik zbirke je Općina Murter – Kornati, njome upravlja općinska turistička zajednica, a inicijator valorizacije i zaštite je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja – Argonauta.

Zbirka se sastoji od 187 predmeta, prikupljena je i darovana općini zahvaljujući entuzijazmu njezinog utemeljitelja Mudronje Rebca, svestranog kulturnog amatera.

Životni put vodio ga je iz rodnog otoka do Zagreba, pa preko Borja do Teslića u Bosni i Hercegovini, gdje je do mirovine radio u drvnoj industriji te osnovao amatersko kazalište u kojem je djelovao kao glumac i redatelj.

Povratkom na Murter nastavlja rad postavljajući kazališne predstave, pjevajući i predsjedajući Župnim pjevačkim zborom, skupljajući etnografske i arheološke predmete, dokumente, kopije zemljovida, plakate i fotografije iz kulturne povijesti otoka, stoji u priopćenju.

Inače, svaki predmet iz zbirke je dokumentiran na način da je fotografiran i opisan unutar excel tablice (inventarni broj, naziv, lokalni naziv, materijal, mjere, datacija, donator). Nakon što je predmetu dodijeljen inventarni broj te je detaljno opisan, smanjuje se mogućnost njihova gubitka, a ujedno olakšava lakše pretraživanje.

Izvor:Hina

Najčitanije