15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen 30. Kotorski festival pozorišta za djecu

Kotorski festival pozorišta za djecu

Svečanom dodjelom nagrada i predstavom “Zelena gora”, Teatra mladih i KC “Nikola Đurković”, sinoć je završen 30. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Publika je tradicionalno, tokom 12 dana trajanja programa, imala prilike da uživa u više desetina segmenata pozorišnog, edukativnog, kulturnog i plesnog programa, a njihovo zadovoljstvo oslikava činjenica da se za sve programe tražila karta više.

Stručni žiri u sastavu rediteljka Anđelka Nikolic, teatrolog Igor Tretinjak i pjesnik Dejan Đonović nagradili su najbolje u čak osam kategorija:

·  Nagrada za najbolju predstavu – Krpeni Anđeli, Error 404

·  Nagrada za režiju, Julio Gallo, Wagner Gallo za predstavu Error 404

  Nagrade za izvedbu:

· Kristina Savkov, Djevojčica sa šibicama, Pozorišta mladih Nobi Sad, Festivals ekološkog pozorišta za decu i mlade i Skoboda nema cebu

· Ansambl predstave Crvene cipelice Pozorišta za djecu i mlade Merlin

· Dominik Karakašić i Irena Bausović Tomljanović, Kafe Kraljevstvo Kazališta lutaka Zadar

·  Nagrada za koreografiju – Baczo Tunde, Crvene cipelice  Pozorišta za djecu i mlade Merlin

·  Nagrada za muziku – Cari Tibor, Crvene cipelice  Pozorišta za djecu i mlade Merlin

·  Istraživanje scenskog jezika – Tin Grabnar za režiju predstava Negdje drugdje Lutkarskog kazališta Ljubljana i Tihi dečak Pozorišta za decu Kragujevac

Žiri grada Kotora 30. KFPD – Ružica Rebronja, Iva Malešević, Vesna Ivanović. Tanja Roganović i Maja Mrđenović, većinom glasova nagradu za najbolju predstavu dodijelio je predstavi “Negdje drugdje “, produckiji Lutkovnog gledališča iz ljubljana, u režiji Tina Grabnara, kojoj je pripala i nagrada Dječijeg žirija.

Kotorski festival pozorišta za djecu

“Iako je riječ o teškoj temi, ona je predstavljena upečatljivo i dirljivo, na način koji izaziva saosjećanje i razumijevanje. Glumica, koja je istovremeno i naratorka i animatorka različitih objekata, kroz interakciju sa crtanim i snimljenim materijalom ispričala nam je jednostavnu i jasnu priču koja je istovremeno potresna i puna nade”, stoji u obrazloženju dječijeg žirija.

Ovogodišnji program festivala u cjelini “na kojem su preovlađivale predstave koje teže da se bave bitnim temama, kao što su komplikovani porodični odnosi, zavisnost od virtuelnih svjetova, istopolna ljubav, problemi djece beskućnika i zlostavljane djece i sličnim, te da se pri tome dječijoj i mladoj publici obraćaju sa uvažavanjem i poštovanjem”, dobio je pohvale i od članica Gradskog žirija.

Organizatori su zahvalili publici na sjajnom odzivu, te svim umjetnicima na saradnji, koji su još jednom stvorili nezaboravno iskustvo za jubilarni 30. rođendan Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kojim je najavljeno osnivanje JU Pozorišta za djecu u Kotoru.

Najčitanije