13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen projekat „Život na granici BiH i Crne Gore, stare staze bezvremenog nasljeđa“

Trebinje

Spuštanjem deset lađa u Trebišnjicu, egzibicionom trkom između dva mosta u centru grada i obilaskom turističkih atrakcija sa rijeke, u Trebinju je završen projekat „Život na granici BiH i Crne Gore, stare staze bezvremenog nasljeđa“ koji se provodio u graničnim opštinama RS i Crne Gore.

Lađe, koje će ubuduće nakon dugog perioda ponovo ploviti Trebišnjicom, napravljene su po uzoru na stare trebinjske barke, a pravio  ih je Arif Čustović, jedini majstor za trebinjsku lađu, koji ih je izradio po autentičnim nacrtima starih barki.

U okviru projekta obnovljen je i dok uz zidine Starog grada,  gdje će lađe biti vezane i gdje će se moći iznajmljivati. U početku će građani i turisti moći besplatno da se voze lađama, a slične barke biće porinute i u Zetu u Crnoj Gori.

Prema riječima koordinatora projekta Miljana Vukovića  u okviru ovog programa valorizovano je 40 objekata i lokacija u graničnom pojasu BiH i Crne Gore, koje predstavljaju značajno kulurno –istorijsko blago i koje će biti dostupni posjetiocima.

„Lađe  i obnavljanje dokova na Trebišnjici i Zeti u Nikšiću su su svakako najveća, ali ne i jedina turistička atrakcija“, rekao je Vuković.

Rihad Maša, šef odjeljenja za saradnju delegacije EU u BiH  je, takođe,  istakao da je završetkom projekta počela nova  turistička atrakcija u Trebinju i Nikšiću.

„Ovo je jedan od projekata ukupno vrijednosti oko 8 miliona evra koje su dobile BiH i Crna Gora. Ljudi koji žive u pograničnim pojasevima imaju iste ciljeve, planove i drago nam je da EU može tako nešto da podrži“, istakao je on.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naveo da će trebinjske lađe koje ponovo plove značiti ne samo za turiste, nego i za  Trebinjce, koji su, na neki način, zaboravili kako je to izgledalo ranije.

„Projekat je imao i kulturni značaj,  da ne zaboravimo tradiciju,  ali i infrastrukturni, pošto  imamo uređene dokove, barke, šetalište. On je povezao  susjedne opštine u dvije države i njihove građane. U bužetu grada je izdvojen novac za sve  ustanove i NVO  čiji projekti dobiju pozitivnu ocjenu i nadamo se da će i u narednom periodu biti sličnih programa“,  naglasio je Ćurić.

Prema riječima Milijane Kovač koordinatora projekta iz opštine Nikšić, osim promovisanja turizma projekat ima i značaj u jačanju dobrih odnosa i stvaranja osnova za nastavak zajedničke saradnje susjednih gradova.

Projekat koji je trajao od januara prošle godine finansirala je EU sa oko 330 hiljada evra, a ostatak od 15 odsto novca obezbjeđen je iz trebinjskog budžeta.

Nosilac projekta je trebinjski Kulturni centar u saradnji sa Centrom za kulturu Plužine, NVO „Ženska akcija“ Plužine, „Centar za razvoj Hercegovine“, Udruženje građa „Home“ Trebinje uz podršku gradova Trebinje i Nikšić.

Projekat se provodio u Trebinju, Bileći, Nikšiću i Plužinama.

Najčitanije