20 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog migranata dodatne barijere na putevima

GP Maljevac

Vlada RH je donijela odluku o zaprječivanju cesta i puteva na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, i to na 13 lokacija. Na taj se način žele onemogućiti nezakoniti prelasci granice izvan graničnog prijelaza, poboljšati nadzor i suzbiti krijumčarenje.

Veliki vojni aerodrom Željava na samoj je granici s Bosnom i Hercegovinom i upravo bi se ovdje na dvije piste trebale postaviti fizičke zapreke kako bi se otežao put migrantima u Hrvatsku.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tu je mjeru najavio nakon sigurnosnih procjena, a sve će se uglavnom financirati iz Evropskog fonda za unutarnju sigurnost. Tako bi migrantima i njihovim krijumčarima obilazni putevi trebali postati nedostupni.

Zahvaljujući brojnim policajcima uz Željavu i Ličko Petrovo Selo smanjen je broj ilegalnih prelazaka na tom dijelu, no migranti pronalaze nove putove kroz minska polja u šumi.

U tom dijelu Like granicu je teško nadzirati uprkos velikom broju policajaca koji su stigli iz cijele Hrvatske. Stoga se mnogi ovdje pitaju treba li uz betonske zapreke postaviti i nepopularnu žilet-žicu te kamere.

Najčitanije