10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Želina kužina: Morski kokot pod pekom

Kokot ispod peke – Foto: Željko Višić

Morski kokot, oliti morska lastavica, česta je ponuda na našim peškarijama. Doduše,  ljeti rjeđe, ali se zato zimi znaju nuditi u raznim veličinama. Cijena im nije toliko nepristupačna (čitaj: visoka). Omanje društvo može se fino počastiti primjerkom od 2-2,5 kg, uživati u njegovoj pripremi, loženju vatre, pečenju i serviranju. Uz dobro društvo i domaće vino kokot pod pekom može biti ukusniji od bilo koje oborite ribe.

Sastojci: 

– morski kokot; 2 – 2,5 kg

– maslinovo ulje; 2 dcl,

– kapula; 3 veće,

– mrkva; 3 veće,

– krumpir; 1,5 kg

– češnjak; 4-5 česna

– rajčice sušene; 10-ak komada

– začinsko bilje (lovor, ružmarin, bosiljak …); po osobnom izboru

– peršin; 2 sitno sjeckane grančice

– bijelo vino; 2-3 dcl

– sol i papar,

Kokot ispod peke – Foto: Željko Višić

Priprema jela:

Kapulu narezati na kolutove i poslagati po dnu zdjele za pečenje. Slijedi red narezane mrkve, pa red narezanih krumpira, po vrhu razbacani komadići narezane sušene rajčice, češnjak, začinsko bilje i peršin. Sve posoliti i popapriti.

Predlažem da ribu začinite odvojeno, te je takvu postavite po vrhu povrća. Sve zaliti vinom i uljem.

Svrha postavljanja ribe poviše povrća je da se riba, ne dodirujući dno, peče i kuha u vlastitoj pari. Povrće će se najprije kuhati i peči u ulju i vinu, a kasnije i u ribljim sokovima koje će riba tijekom pečenja postupno otpuštati.

Kokot ispod peke – Foto: Željko Višić

Svekupno vrijeme potrebno za ovu peku je od 40 do 50 minuta. Peku je potrebno otkriti nakon 25 minuta, te provjeriti da li treba još tekućine, da li treba pojačati vatru, promiješati povrće oko kokota i sl.

Peka je spremna za serviranje kada je krumpir pečen i kuhan prema vašem ukusu. Nakon pečenja peku ostavite da „odmori“ 10-ak minuta.

Preporuka: Ribu nije poželjno, a i ne treba okretati.

/Željko Višić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije