5 C
Kotor

Slušaj online radio

Žene brodograditelja glavne protagonistice izložbe u Betini

Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje/ŠibenikIN

Žene brodograditelja u drvu glavne su protagonistice izložbe “Žene kalafata” postavljene Muzeju betinske drvene brodogradnje.

One su u središtu istraživačkog rada rezultat kojeg je “ženska” strana brodograditeljske priče. Izložba je obuhvatila period od sredine prošlog stoljeća do danas, razdoblja za koje postoje živi svjedoci vremena, piše ŠibenikIn.

Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje/ŠibenikIN

U obiteljskim brodograditeljskim radionicama tog doba ženska ruka prisutna je svugdje. Osim pomaganja muževima pri gradnji brodova, žene su radile i ono oku nevidljivo – pripremale hranu za brodograditelje i pomoćne radnike, čistile i pospremale radionu – u škveru i oko njega, održavale kontakte s vlasnicima brodova i ugošćavale ih. Zapravo su omogućavale brodograditeljima da se bave isključivo svojim poslom dok je, s druge strane, rad u škveru bio tek dio dnevnih obaveza žena brodograditelja. Uz brigu o djeci i kući u vremenima dok drugog zaposlenja nije bilo, radile su u poljoprivredi, bavile su se povrtlarstvom u betinsko – murterskom polju i maslinama izvan otoka – u Modravama i na Kornatima. Prodavale su povrtlarske proizvode, bile su težakinje, čuvale su djecu i držale obitelj na okupu i na neki način uvijek bile u sjeni, ali itekako bitne za obitelj i društveni poredak.

Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje/ŠibenikIN

‘S promjenama u društvenom sistemu na širem nivou došlo je i do promjena u položaju žena u obitelji i zajednici pa su se uz dotadašnje obaveze bavile i turizmom, ali i vlastitim strukama i profesijama. Međutim, kućne obaveze uvijek su ostale samo njihove. Izložba je otvorena narednih 5 tjedana, a prati ju i istoimeni dvojezični katalog. Navratite i posvetite nešto vremena istraživanju priče iz nekoliko različitih aspekata: tradicijske obitelji, odnosa unutar obitelji, muških i ženskih poslova, društvenih promjena i uloge žena u brodogradnji.
Izložbu je, uz Katu Šikić Čubrić, autoricu izložbe, otvorila i okupljenima se obratila i Karmen Turčinov, čiji je doktorski rad o ulozi žena u patrijarhalnom društvu Murtera i Kornata 20. stoljeća uvelike utjecao na stvaranje koncepta izložbe. U razgovoru prigodom otvaranja sudjelovale su i glavne protagonistice priče – žene brodograditelja – Senka Jušić, Kate Burtina, Marinka Fržop i Lujza Burtina Papeša, a nažalost nisu nam se mogle pridružiti Kosovka Pavić, Vida Juraga, Antica Jadrešić, Neda Uroda i Sonja Jakas.

Otkrijte više o našim kazivačicama i njihovim pričama u muzeju. Zahvaljujemo se i svim ostalim kazivačima i suradnicima koji su na bilo koji način podržali realizaciju izložbe’, poručuju iz muzeja.

Najčitanije