26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

ZHMS upozorio na visoke temperature uz veću opasnost od toplinskog vala na zdravlje

Temperature – foto R. Stjepčević – Boka News

Toplinski val vladat će i u prvoj polovini ove sedmice, uz pretežno sunčano vrijeme i ljetnu žegu. Jutarnja temperatura vazduha od 13 do 26, najviša dnevna od 28 do 41 stepen. Noći će u sve više mjesta biti tople, uz more i vrlo tople, ali će barem dnevnu vrućinu donekle ublažavati poslijepodnevni vjetar s mora.

Približava se klimatološki najtoplije razdoblje u godini, poznato kao razdoblje pasjih vrućina. Stoga nam ne preostaje drugo nego prebroditi vrućinu u debelom hladu, na obali mora, rijeka ili jezera, u klimatiziranom prostoru ili barem kod kuće pod tušem.

Aktualni toplinski val je rezultat dotoka sve toplijeg zraka s jugozapada, a visoke temperature mogu štetno djelovati na zdravlje.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene tegobe, osobito kod osjetljivih skupina

kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenome.

Boka Kotorska – foto Boka News

Stoga je preporuka svima da se zaštite od velikih vrućina, rashlade svoj dom i piju dovoljno tekućine, upozoravaju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS.

Uslijed visokih temperatura pojačava se i mogućnost za toplinski udar, posebice za ljude sa zdravstvenim problemima. U najvećem riziku su hronični bolesnici, posebno oni koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, osobe starije od 65 godina, ali i djeca, radnici na otvorenom.

Izbjegavajte izlaganju direktnoj sunčevoj svjetlosti i izlaska u najtoplijem dijelu dana.

Preporuča se konzumacija dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera, nošenje lagane odjeće te pokrivala za glavu, konzumacija manjih obroka sa svježim voćem i povrćem i tuširanja mlakom vodom.

Jednako je važno prilagoditi temperaturu zatvorenog prostora ali prilikom klimatizacije treba paziti da temperatura ne bude niža od sedam Celzijevih stupnjeva od vanjske.

Također prilikom velikih vrućina opasno je ostavljati djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Najčitanije