15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

130 godina od osnivanja Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković”

Institut-Ruđer-Bošković

Svečano obilježavanje velike, 130. obljetnice od osnutka Centra za istraživanje mora Instituta “Ruđer Bošković” započelo je ovog ponedjeljka u rovinjskom Multimedijalnom centru. Tom se prilikom Martin Pfannkuchen, predstojnik Centra, u svom pozdravnom govoru obratio uzvanicima, mahom suradnicima iz brojnih rovinjskih ustanova i udruga, te im se zahvalio na izvrsnoj suradnji za koju su tijekom svečanosti primili prigodne plakete. Napomenuo je također kako je s tim danom tek započelo višetjedno slavlje, piše Glas Istre.

Trinaest desetljeća kontinuiranog istraživanja doveli su do prepoznatljivosti rovinjskog Centra. Najopsežnija znanstvena dokumentacija o stanju mora na europskoj razini postoji upravo zahvaljujući njima. Za sve su ipak zaslužni ljudi, od onih koji su bili sami inicijatori pa do današnjih zaposlenika Centra, naveo je David M. Smith, ravnatelj Instituta “Ruđer Bošković”, koji je Centru poželio još mnogo godina uspjeha.

Iskrene čestitke sadašnjim i bivšim djelatnicima Centra uputio je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, rekavši da su uloga i važnost Centra za istraživanje mora neupitni.

Tokom 130 godina ovim rovinjskim znanstveno-istraživačkim domom upravljali su znanstvenici austrougarske monarhije, Kraljevine Italije, jugoslavenske federacije i konačno države Hrvatske. Ono što je zasigurno ostalo nepromijenjeno je zahtjevan, dugotrajni rad usmjeren k novim otkrićima, saznanjima, razumijevanju i praćenju morskog svijeta u svim njegovim oblicima, rekao je Paliaga.

Za 130. obljetnicu predstojniku Centra gradonačelnik Paliaga uručio je priznanje Grada Rovinja.

Zoološku stanicu u Rovinju 1891. godine osnovao njemački prirodoslovac dr. Otto Hermes, a upravo je Rovinj odabran kao lokacija zbog izuzetne čistoće mora, raznolikosti flore i faune, ali i povezanosti s glavnim, velikim europskim gradovima željezničkim putem. Uslijedile su turbulentne promjene koje su se odvijale pod utjecajem društveno-povijesnih prilika, ali i djelovanjem značajnih pojedinaca koji su ostavili svoj trag na širenje djelatnosti i znanstveno-istraživačkog rada Centra.

Centar ima dugu tradiciju znanstvenih istraživanja obalnog dijela mora, preciznije sjevernog Jadrana. Kao njegov daljnji smjer, Pfannkuchen iznosi plan prikupljanja podataka digitalnim putem kako bi bili u stvarnome vremenu te ujedno dostupni svima.

Najčitanije