8 C
Kotor

Slušaj online radio

17. “Orjenski maraton”

Orjenski maraton 2016, naslovna
Orjenski maraton 2016, naslovna

Sportsko-rekreativno-turističku manifestaciju “Orjenski maraton”, Planinarski klub „Subra“ organizuje ovog vikenda sedamnaesti put. Prvi dan je posvećen zaljubljenicima u planinsko trčanje, zahtjevnu sportsku disciplinu pogodnu za planinare u nadprosječnoj kondiciji i atletičare. Start (u 09h) i cilj je planinarski dom „Za Vratlom“ (1160 m), a tokom 24 kilometra markiranih staza prolazi se kroz sam centar Orjena, pa čak izlazi i na Veliki kabao (1890 m), najviši vrh primorskih Dinarida.

Staza je pokrivena sa volonterima na više punktova, gdje se može dobiti voda i energenti. Najspremniji takmičari stazu prelaze za nešto više od tri sata, a aktuelni rekord je 03:15:27 (JankoGrdović, AK “Niskogorci”, Igalo). Nakon dodjele diploma, medalja, pehara i robnih bonova, organizovan je ručak u domu za sve učesnike.

U nedjelju, 29-og maja, u 8 sati startuje se iz samog centra Herceg Novog, sa trga Nikole Đurkovića, na Rekreativnoj trasi, pogodnoj za sve, od planinara, do povremenih šetača. Ide se do sela Žlijebi (oko 700 m nv.) Ova trasa je osmišljena upravo za popularizaciju posjete zaleđu. Stoga su i odabrani baš Žlijebi, kao izuzetan ruralni kompleks tradicionalne kamene gradnje, sa izvanrednim vidicima na ulaz u Boku Kotorsku. Pristup do sela je odlično sačuvanim pješačkim kanicama (serpentinama), što je, uz samo selo i glavna atrakcija Rekreativne trase. Na Žlijebima je planiran duži odmor, i razgledanje, što na vidikovcu kod Sv. Nikole, što u kompleksu kod konobe porodice  Sikimić.

Realizaciju 17-og Orjenskog maratona su omogućili: Turistička organizacija Herceg Novog, Opština Herceg Novi i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, uz podršku Planinarskog saveza i Atletskog saveza Crne Gore, a u saradnji sa Graničnom policijom. Svima njima se i ovim putem zahvaljujemo, uzpoziv i za sve ostale da nam se ovog vikenda pridruže!

Najčitanije