24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Održan 22. Orjenski maraton

Orjenski maraton

Tokom proteklog vikenda (4, 5. i 6. jun) na Orjenu, kod planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), održan je 22. Orjenski maraton, sa oko 100 učesnika, planinara, šetača, ljubitelja planinskog trčanja i planine uopšte.

U petak je, nakon okupljanja i smještaja planinara u pl. dom i šatore, održana prezentacija (pod otvorenim nebom) dosadašnjih rezultata speleološkog istraživanja Velike pećine u Ljutom kršu, kao do sad najveće pećine u regionu Boke Kotorske i Orjena. Prezentaciju su vodili članovi Alpinističko-speleološkog odsjeka Subre, Nikola Brajović, Iva i Dejan Verigo, koji su opisali neobičnosti ovog objekta čije istraživanje još nije završeno, ali i istakli potencijalnu opasnost od neorganizovanih i neobezbijeđenih posjeta podzemlju, kako po same posjetioce, tako i po njegove povremene stanovnike – slijepe miševe, vrste zaštićene zakonom.

Velika pećina je bila tema i prezentacije Agencije za razvoj i zaštitu Orjena (Željko Starčević), ali sa stanovišta arheologije, odnosno zaštite i valorizacije kulturnih dobara prisutnih u speleološkim objektima Orjena.

Subota je bila rezervisana za trasu „Orjenski planinarski maraton“, dugačku 14 km, a provedenu preko vrhova Grab (1383 m) i Subra (1679 m). Zanimljiv, mjestimično i težak kraški teren, zahtijevao je dosta koncentracije, ali je zauzvrat nudio neobične vidike ispunjene kamenim platoima, jamama, pećinama i kamenim mostovima. Na čelu kolone bio je Nikola Brajović, jedan od najiskusnijih Subrinih planinara, tako da je cijela tura pređena u laganom ritmu, uz usputna razgledanja zanimljivosti. Učesnici su bili iz osam planinarskih klubova: „Montenegro tim“ – Nikšić, „Sinjavina“ – Mojkovac, „Visokogorci Crne Gore“ i „Gorica“ iz Podgorice, „Vučiji zub“ – Trebinje, „Očnjak“ – Gusinje, „Vjeverica“ – Kotor i domaći klub, „Subra“ – Herceg Novi.

Orjenski maraton Subrini platoi

Nakon zajedničkog ručka na domskoj terasi, članice NVO Wildlife Montenegro, Marina Radonjić i Belma Šestović, predstavile su korisnu i jednostavnu aplikaciju „iMammalia“, koja prikuplja informacije volontera sa terena, a služi u naučne svrhe za praćenje kretanja i brojnosti sisara u divljini.

Nedjelja je bila posvećena trasi „Orjensko srce“, na kojoj je prvo održano otvoreno mountain running takmičenje i kup PSCG u ovoj disciplini, a zatim i hiking tura osmišljena prvenstveno za najmlađe. Na planinarskoj turi učestvovalo je 30-ak mališana i roditelja. Djeca su prošla veći dio staze Orjensko srce uz zanimljive priče o prošlosti, tradicionalnom načinu života u katunima (ljetnim stanovima), strašnom zmaju Dragu koji živi u šupljinama Subre i nekadašnjem sakupljanju vode u Vodenoj jami za uvijek žedna stada.

Prolazak kroz pećinu na planinarskoj turi – Orjenski maraton

Imajući u vidu okolnosti oko korona virusa i nemogućnost dugoročnog planiranja sportskih događaja, u okviru same trke „Orjensko srce“ (na kružnoj stazi dugačkoj  5490 m) organizovan je i kup PSCG na kojem je prvi put proglašen prvak i prvakinja Crne Gore u planinskom trčanju, obzirom da je prošlogodišnja liga PSCG bila prekinuta. U kupu je učestvovalo 6 klubova, članova PSCG: „Subra“, „Gorica“, „Visokogorci Crne Gore“, „Sinjavina“, „Mali Alpinisticki Klub“ i „Montenegro tim“, a najbolji u kategoriji muških seniora su bili: Brano Baltić (PK „Sinjavina“), Daniolo Vešović (MAK) i Denis Vorbjev (PK „Subra“), odnosno, kod žena: Olivera Božinović (PK „Gorica“), Žana Todorović (PK „Montenegro tim“) i Snežana Dabović (PK „Montenegro tim“).

U Apsolutnoj konkurenciji kod muškaraca prva 3 mjesta su zauzeli: Dabović Željko (AK „Sparta“), Baltić Brano (PK „Sinjavina“) i Lepisov Dmitri (individualac), dok je kod žena poredak za prva tri mjesta bio sljedeći: Jovović Jelena (PK „Vučji zub“), Jovović Nada (PK „Vučji zub“) Tabaković Ivana (PK „Vučji zub“).

Takmičenju je prisustvovao i kontrolisao regularnost predsjednik Komisije za planinsko trčanje PSCG, Saša Kulinović.

Održavanje 22. Orjenskog maratona pomogao je Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport opštine Herceg Novi, Planinarski savez Crne Gore, Uprava za mlade i sport, kao i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena-upravljač parka prirode „Orjen“. Ovom prilikom zahvaljujemo Daliboru Čupiću na tehnici za prezentacije, te lokalu Pasta di Bocca, koji je obezbijedio konzumaciju svojih specijaliteta najboljim takmičarima u planinskom trčanju.

Najčitanije