16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Migranti koje je odabrao Papa kreću u Italiju

Papa Franjo s migrantima na Cipru, 3. decembra Foto: VATICAN MEDIA / REUTERS

Nekoliko dana prije Božića, šestero tražitelja azila stići će s Cipra u Italiju, s nadom da će ondje započeti novi život, a dolaze na poziv pape Franje koji je početkom decembra posjetio taj mediteranski otok.

Vatikanski izvor rekao je da prva skupina od desetak migranata s Cipra treba stići u četvrtak u Rim.

Transfer koordinira Zajednica svetog Egidija koja redovito organizira tu vrstu akcija putem humanitarnih koridora. Migranti bi u petak trebali biti primljeni u Vatikanu na privatnoj audijenciji.

Ciparske vlasti objavile su da je od 12 od 50 tražitelja azila koje je tokom posjeta izabrao papa Franjo krenulo na put i da će biti primljeni u Vatikanu.

Među njima su 25-godišnja Somalka Hinda Warsame i njezine sestre Nama i Fadoumo u dobi od 22 odnosno 19 godina.

Odrasle su u Saudijskoj Arabiji i zatim deportirane u Somaliju. Pobjegle su sa studentskim vizama u Tursku Republiku Sjeverni Cipar i zatim prešle u Republiku Cipar, članicu EU-a koja ima najviše tražitelja azila po stanovniku.

U Italiju će i Issa Chamma (37) koji je s obitelji pobjegao iz Sirije u Libanon 2017., ali ondje nije bilo budućnosti za njegovu djecu.

Ciparske vlasti presrele su ih na moru i razdvojile ga od sinova u dobi od 12, devet i dvije godine. Djeca su vraćena u Libanon, a on je smješten u ciparsku bolnicu. Nada se da će ih uspjeti dovesti u Italiju.

Spomenuti migranti su muslimani i vrlo su zahvalni Papi što ih je izabrao.

S druge strane, Grace Enjei (24) i Daniel Ejube (21) kršćani su iz Kameruna, gdje se vode žestoki sukobi.

Grace se nada da će u Italiji nastaviti studirati, a Daniel želi postati nogometaš.

Izvor:Hina

Najčitanije