15 C
Kotor

Slušaj online radio

Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik

Dubrovnik
Dubrovnik – foto Boka News

Grad Dubrovnik postao je, s 51,32 posto dionica, većinski vlasnik društva Luka Dubrovnik d.d., objavio je u četvrtak dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ocijenivši to važnim za budućnost Luke i gospodarenja prostorom gruškog akvatorija.

Grad Dubrovnik još ranije stekao je 48,57 posto dionica Luke, a proteklih je dana društvo u gradskom vlasništvu UTD Ragusa steklo još 2,75 posto dionica, čime je dostignut vlasnički udio od 51,32 posto. Uz to je društvo Luka Dubrovnik d.d. na glavnoj skupštini 22. studenoga dobilo ovlast za stjecanje 8,99 posto vlastitih dionica od Atlantske plovidbe.

Gradonačelnik Franković na konferenciji za medije u dubrovačkoj gradskoj upravi istaknuo je kako je riječ o povijesnom danu i odluci za budućnost Luke Dubrovnik i gospodarenja prostorom gruškog akvatorija.

“Prethodnih godina pokušalo se obezvrijediti Luku Dubrovnik i projekt terminala za kruzere dodijeliti nekoj drugoj tvrtki. Time bi budućnost Luke bila upitna, a sad smo sve to promijenili”, rekao je Franković.

Podsjetio je kako su nakon 15 godina ispunjene obveze prema Vladi RH i u suradnji s njom pokrenut postupak dodjele koncesije za izgradnju terminala za kruzere na području luke. “Nadam se da će Luka Dubrovnik uskoro dobiti prioritetnu koncesiju za izgradnju terminala za kruzere”, istaknuo je Franković.

Direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž najavio je kako su idući korak izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja gruškog akvatorija kako bi se dopunila koncesija.

“Imamo želju biti nositelji projekta izgradnje terminala i u idućih godinu dana trebamo stvoriti preduvjete”, rekao je Raguž. Dodao je da će s ovim okrupnjavanjem vlasničkog udjela Luka Dubrovnik lakše nastupati prema svim dionicima u postupku izmjene i dopune koncesije za grušku luku.

Istaknuo je i da će Luka Dubrovnik 2021. godinu završiti s više od dva milijuna kuna dobiti. “Ove smo godine imali pravu sezonu tek sredinom srpnja, a iduće godine sezona će početi već u travnju”, najavio je Raguž.

Najčitanije