23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ljekari i uspješni maslinari…

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

Da se maslinarstvom uspješno može baviti uporedo sa zahtjevnim poslom ljekara, dokazuje porodica dr Voja Vučetića poznatog hirurga iz Kotora, koji sa sinom predano održava maslinjak u Kavču.

Osim maslinjaka, susreli smo sve ono što čini dobrog domaćina: uređeno imanje, lijep maslinjak, pčelinjak, ovce…

Živjeti na selu, a ne proizvoditi hranu, makar za svoju porodicu, Vučetići ne opravdavaju.

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

Njihov primjer je za svaku pohvalu. Domaćin nas je primio na maslinjaku koji održava zajedno sa sinom, veoma uspješno. Savjete stručnjaka rado prihvataju, a sami dosta znaju i stalno proširuju znanje iz ove oblasti. Par godina unazad, na njihovim maslinama organizovali smo pokaznu rezidbu i oni su očigledno zahvaljujući svome ličnom usavršavanju, postigli odlične rezultate, kazali su nam iz Maslinarskog društva „Boka“.

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

U zasadu imaju sorte žutica, lećino, frantojo i koratina, koje su sadili pored starih maslina (lumbardeška, crnjaka…). Redovnom primjenom agrotehničkih i pomotehničkih mjera, bore se protiv nepovoljnih vremenskih prilika ali i štetočina i bolesti.

Na imanju Vučetića
Na imanju Vučetića

Ove godine, njihove mlade masline odlično rodile a Vučetići su ponosni na svoj rad. Plodovi su zdravi. U svakom slučaju, kada bi se birali najljepši maslinjaci u Boki, ovaj bi ušao u izbor.

Maslinarsko društvo „Boka“ želi inicirati takvo takmičenje, kako bi podstaklo ljude da se što više i stručnije posvete svojim maslinama, a da se istovremeno sačuva stil i šarm ovdašnjeg načina života.

Najčitanije