22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština i Vlada će zajedno popravljati grijanje u školama

Novosel i Bošković
Novosel i Bošković

Ministarstvo prosvjete i Opština Tivat zajedno će finansirati generalnu opravku zajedničkog sistema za grijanje u objektima tivatske Srednje škjole „Mladost“ i Osnovne škole „Drago Milović“ – dogovoreno je danas prilikom radne posjete ministra prosvjete Predraga Boškovića Tivtu i njegovog susreta sa čelnicima ovdašnjih obrazovnih ustanova i gradonačelnikom Ivanom Novoselom.

Sistem za grijenje u ove dvije škole koje ukupno pohađa preko dvije hiljade učenika, nije u funkciji već nekoliko godina, pa se pribjegava raznim improvizacijama kako bi djeca u koliko-toliko normalnim uslovima, zimi pratila nastavu. Bošković je kazao da je to veliki, ali i „problem koji smo naslijedili“, te da će njegovo riješavanje uz podršku Opštine, zavisno od dinamike tenderskih procedura, krenuti krajem ove ili početkom naredne godine. Ministar je naglasio da će se uvesti i čuvarska služba kako bi se spriječile velike štete koje vandali tokom noći nanose na neobezbjeđenim glavnim školskim objektima u Tivtu i najavio da će Ministarstvo prosvjete izdvojiti 50 hiljada eura za hitnu sanaciju krova na objektu OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima.

„Imamo veliku podršku Opštine Tivat koja je prvenstveno odgovorna prema svojim građanima, ali mislim da zajedničkim naporima lokalne uprave i Ministarstva prosvjete, možemo dosta toga pozitivnog napraviti kada je prosvjeta i obrazovanje u Tivtu u pitanju.“- kazao je Bošković dodajući da je evidentan i problem nedostatka nastavnog i profesorskog kadra, prvenstveno iz prirodene grupe predmeta – matematike, fizike i hemije. On je kazao da će se sa Opštinom raditi i na „prepoznavanju i adekvatnom obrazovanju deficitarnih kadrova na tržištu rada na polju investicionih projekata koji se realizuju u Tivtu.“

Opština će državi dati sredstva - Novosel i Bosković
Opština će državi dati sredstva – Novosel i Bosković

„Iako kao lokalna uprava nemamo neku zakonsku obavezu da ulažemo u prosvjetne ustanove, ne možemo od toga pobjeći jer se ipak radi o našoj djeci. Opština će u granicama naših mogućnosti izaći u susret zahtjevima prosvjetnih ustanova i Ministarstva.”- naglasio je gradonačelnik Novosel dodajući da će Opština u budžetu za 2016, predvidjeti određen iznos za sufinansiranje opravke sistema grijanja u SMŠ “Mladost” i OŠ “Drago Milović”, kao i da će školama pomagati u nabavci opreme, ali i animiranju drugih donatora da više podrže ovdašnje obrazovne ustanove.

Iako je Novosel konstatovao da su “škole u Tivtu u solidnom stanju”, ministar Bošković je indirektno priznao da je situacija sa dotrajalim i neuslovnim montažnim objektom područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović” u Donjoj Lastvi, takva da zahtijeva “hitnu akciju i mi ćemo se svakako prema tome adekvatno odnijeti.” On je precizirao da će dogodine iz državne kase za intervencije na školama u Tivtu biti izdvojeno ukupno 200 hiljada eura, plus troškovi za redovno održavanje tih objekata.

Izvor:S. L.

Najčitanije