20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara „So“ predlaže čitajte…

Knjižara So
Knjižara So

U vansezonskom kulturnom kalendaru sedmica pred nama može da bude šarenija uz preporuke za čitanje koje su i ovog puta vezane za hitove s minulog 60. beogradskog Sajma knjiga, ali i sa 1. internacionalnog Podgoričkog Sajma.

Novi roman Ljubice Arsić Rajska vrata govori o tome kako tajne ne treba da postoje jer one, u stvari, razdvajaju one koji se vole. U Firenci, gradu stvorenom da se pretura po prošlosti, ispijajući čašu vina Đurđa ne sluti da će je to naizgled obično veče dovesti do priče vezane za njen život. Na susjednoj stolici leži zaboravljen tablet. Slično boci sa skrivenim porukom koja plovi morima, on je izaziva da poruku otkrije i protumači. Uvjerena da je prošlost slagalica kojoj nedostaju najvažniji djelovi, Đurđa kreće u potragu. Izdavač je Laguna.

Devojka koja je spasila kralja Švedske autora Junasa Junasona duhovit je roman koji prati život samouke djevojčice Nombeko iz siromašnog predgrađa Johanesburga. Život joj je priredio malo iznenađenje dovevši je u priliku da spase ne samo kralja Švedske već i čitav svijet, kada se obrela u prikolici za krompir sa kraljem i švedskim premijerom. Na tom putu društvo joj pravi čitava galerija ekscentričnih likova. U središtu priče nalazi se zvanično nepostojeća, ali sasvim ispravna atomska bomba na čijem tragu su i agenti jedne od najopasnijih tajnih službi. Izdavač je Evro Đunti.

Igra odrastanja Ivane Lukić knjiga je za adolescente u kojoj se na zabavan i duhovit način, kroz jezik kompjuterskih igara koji je njima blizak, objašnjavaju pravila drevne igrice koja se zove Odrastanje. U toj igrici postoji devet nivoa koje treba preći, a koji se odnose na ključne oblasti interesovanja tinejdžera (fizički izgled, emotivni život, roditelji, društvo, zabava, škola). Na svakom nivou postoje zadaci, uputstva i pomoć kojim se određuje broj poena Zrelosti. Ovo je knjiga koja na zabavan način govori o stvarima važnim za odrastanje. Izdavač je Kreativni centar.

Nećeš mi verovati je knjiga u kojoj su sabrane najbolje pjesme, priče i poeme za djecu velikog Branka Ćopića. Mačak Toša, Ježurka Ježić, Mjesec i njegova baka, pijetao, mačak i drugi junaci povešće najmlađe čitaoce u poučne i zabavne avanture. Jedan od najvoljenijih pisaca za djecu nas uvjerava u svoju magiju koja nikad neće prestati da zasmijava i opčinjava. Izdavač je Laguna.

U doba posta uputno je porazmisliti i o knjigama koje tretiraju biblijske upitanosti…

ariel-rot-postanje-povezivanje-nauke-biblije-2-izdanje-slika-8555501

Knjiga Postanje Ariela Rota uspjela je da poveže nauku i Bibliju. Autor, kao zastupnik biblijskog koncepta Stvaranja, tvrdi da, ako se uzmu zajedno, nauka i religija mogu dati mnogo kompletnije razumijevanje svijeta. Rot zaključuje da je biblijski model Stvaranja mnogo opravdaniji od evolucijskog ili nekih prelaznih metoda kao što su progresivno stvaranje ili teistička evolucija.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama monah Onufrije Hilandarac, autor Svetogorskog kuvara je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. U knjizi se nalazi više od 140 izuzetno lako primjenjivih recepata, recepata koji predstavljaju osnovu zdravog života i unutrašnjeg zadovoljstva kao i stotine fotografija načinjenih specijalno za potrebe ovog kuvara. Izdavač je Laguna.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije