15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stabilno vrijeme se nastavlja, ništa od bijelog Božića?

Perast
Perast

Samo nas nekoliko dana dijeli od početka kalendarske zime, a pravog zimskog vremena nema ni u primislima. Nema sumnje da izostanak hladnog vremena pogoduje kućnim proračunima jer se manje troši na grijanje, no koliko je neobično duga i izražena natprosječna toplina zdrava za ljude i prirodu, tek ćemo vidjeti.

Stabilni decembarski dani samo su nastavak stabilnog razdoblja koje nas prati od novembra. I novembar i decembar poznati su po učestalim ciklonama, tj. nestabilnom vremenu, no ove godine oba mjeseca i u većem dijelu Evrope i Sjeverne Amerike dominantno su pod utjecajem snažnih i toplih zapadnih visinskih strujanja pa za sada ozbiljnije zime nema.

U većem dijelu Sredozemlja pa tako na našem području, kontinuirano se obnavlja polje visokog pritiska vazduha pa nas prati stabilno vrijeme bez oborina. Zbog više čimbenika, ovako dugi niz stabilnih dana zna producirati maglu, sumaglicu i niske oblake koji se na nekom području mogu duže zadržati.

Perast foto Boka News
Perast foto Boka News

Da smo u hladnijem dijelu godine svjedoče tek noćne i (rano)jutarnje temperature zraka, osobito u unutrašnjosti. Dani su na kopnu prohladni, a na Jadranu natprosječno topli. U ovoj sedmici ništa nova! Postojana anticiklona i dalje će “carevati” iznad našeg dijela Evrope, donoseći nam nastavak stabilnog vremena uz temperature vazduha koje će danju i dalje biti više od normale za ovaj dio godine.

Najčitanije