16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Fregata na doku u Bijeloj

Uvodjenje fregate u dok u Bijeloj
Uvodjenje fregate u dok u Bijeloj – Foto D.Krivokapić

Fregata 34 Mornarice VCG, podignuta je danas na mali dok Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj. U narednih dvadesetak dana na ovom, drugom po redu kapitalnom ratnom brodu MVCG, biće obavljen manji remont koji obuhvata standardne dokovske radove na podvodnom dijelu trupa, kao i manje radove u čeliku na zamjeni dijela brodskih limova.

U Bijeloj je prije nešto više od pola godine već obavljen sličan remont i dokovanje blizanca fregate 34, broda „Kotor“ P-33., kao i raketnih topovnjača 405 i 406 koje nisu u redovnoj operativnoj upotrebi Mornarice, već čekaju na prodaju.

Uvodjenje fregate 34 u dok u Bijeloj
Uvodjenje fregate 34 u dok u Bijeloj – Foto D.Krivokapić

Iako po svojim tehničkim karakteristikama i veličini ovi brodovi klase „Kotor“ spadaju u fregate, oni su u Mornarici VCG klasifikovani kao patrolni brodovi i glavna su udarna snaga Mornarice na moru. Taj vid vojske u posljednje vrijeme ulaže velike napore u podizanju nivoa svoje borbene gotovosti i spremnosti za izvravanje raznih zadataka na moru, kroz remonte brodova klasde „Kotor“ i uvježbavanje njihovih posada.

Fregata P-33 „Kotor“ tako je prije desetak dana, prvi put nakon 2003 godine, u kavatorijumu južno od Bara, imala i vježbovno bojevo gađanje ciljeva na moru iz glavne artiljerije, odnosno topa kalibra 76 mm, kojom prilikom su postignuti dobri rezultati. Ovaj brod proteklih je mjeseci obavljao niz zadataka, počev od redovnih vježbovnih vožnji duž Crnogorskog primorja, preko vršenja tzv. daljeg obezbjeđenja nekoliko značajnih međunarodnih političko-vojnih skupova održanih u Budvi, do učešća u nekoliko zajedničkih vježbovnih aktivnosti sa više ratnih brodova zemalja NATO koji su posjećivali Crnu Goru.

Uvodjenje fregate u dok u Bijeloj
Uvodjenje fregate u dok u Bijeloj – Foto D.Krivokapić

Prema nezvaničnim najavama, fregata “Kotor“ sredinom januara bi trebalo da otplovi za Albaniju gdje će sa tog ratnog broda u Medovskom zalivu, biti položen vijenac u more, na mjesto potonuća italijanskog trgovačkog broda „Brindisi“ na kojem je prije tačno 100 godina, stradao veliki broj crnogorskih dobrovoljaca koji su iz SAD dolazili da brane svoju domovinu u Prvom svjetskom ratu.

Izvor:S. L.

Najčitanije