16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Poto Montenegro 11 profesionalnih regata u narednoj godini

Tivatska regata krstaša

Sa preko 150 sunčanih dana godišnje, slikovitim pejzažima i jedistvenim ostrvima Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela, akvatorijum Boke Kotorske idealna je destinacija za ljubitelje jedrenja iz čitavog svijeta, a Jahting klub Porto Montenegra PMYC pripremio je intenzivan kalendar 11 profesionalnih regata i u narednoj godini, među kojima je i švajcarska Blu26 International Regatta, globalno prepoznatljiva hrvatska Regata hiljadu ostrva (Thousand Island Race), ali i jedriličarski programi namijenjeni ljubiteljima ovog sporta, i posebni aranžmani za korporativna putovanja i team building.

Već šestu godinu za redom, veliko dvobojsko jedrenje PMYC Match Race, održaće se od 10. do 12. marta. Prošlogodišnji pobjednik je svjetski jedriličar Tomislav Bašić, koji je rangiran kao 6. na Svjetskoj Match Race ljestvici. PMYC će na tivatskoj regati imati i svoj tim, koji će uz jaku konkurenciju imati i privilegiju da jedri uz velika imena svjetskog jedriličarstva.

Prestižna međunarodna regata EST 105, startovaće 28. aprila, i u svom jubilarnom desetom izdanju, za krajnji cilj regatne utrke imaće ulaz u Boku. Regata je prethodnih devet godina bila organizovana od strane domaćih klubova JK Jugole Grakalić i JK Jovo Dabović, kao i Jedriličarskog saveza, a od ove godine Italijanski partneri će proširiti saradnju i sa YC Porto Montenegro, koji će pomoći lokalnim klubovima svojim jedriličarskim uslugama. Ova regata je idelan način da započne ljetnja sezona 2016, jer se na događaju očekuje učešće više od 400 jedriličara, koji će nekoliko dana boraviti u Boki i željeti da znaju koje sve sadržaje nudi crnogorska obala., saopštili su organizatori iz Barija.

Regata Hiljadu ostrva +2
Regata Hiljadu ostrva +2

U nizu događaja, otvorena za brodove svih formata, u klasama krstaš, a i za sertifikovane ORC edrilice, popularna godišnja regata Arsenal kup biće organizovana tokom vikenda, 9.i 10 jula.

Četvrta po redu velika međunarodna regata Hiljadu ostrva (Thousand Islands Race), koju organizuju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje Val iz Rijeke, jedriće se od 15. do 25. septembra, u klasi ORC i MOCRA. Regata se jedri u dvije etape. Prva startuje u Rijeci 15. septembra, na put ka 277 milja udaljenom Tivtu. Flota krstaša prolazi medju više od 1000 jadranskih ostrva, a PMYC će, kao i prethodnih godina, sponzorisati crnogorske timove za učestvovanje na ovoj prestižnoj regati.

Regata tisuću otoka
Regata tisuću otoka

Po prvi put u akvatorijumu tivatskog zaliva, održaće se se „Blu26  International Regatta“, na inicijativu švajcarskih jedriličara i partnera PMYC-a, gdje će se deset regatnih timova takmičiti se u „fleet racing-u, poznatom kao format Match Race takmicenja. Regata će biti organizovana od 5. do 8. maja, a sudiće je najpoznatije internacionalne sudije. Na regati očekujemo i crnogorsku posadu, kao i pobjednika martovskog Match Race-a koji pobjedom dobija pravo na učestvovanje na ovoj regati, istakli su iz Jahting kluba Porto Montenegra.

 

 

Najčitanije