34.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tržište nekretnina – sa novim avio linijama stižu i kupci

Donja Lastva
Boka Kotorska, D. Lastva – foto Boka News

Tržište nekretnina u Crnoj Gori ove će godine imat zanačjan porast interesovanja kupca iz Velike Britanije zbog sve jače funte u odnosu na euro, te uvođenja dodatnih avio-linija iz Ujedinjenog Kraljevstva ka Crnoj Gori – ocijenio je Peter Flynn, direktor agencije „NT Realty.me“, jedne od vodećih kada je pitanju plasman nekretnina u našoj zemlji kupcima iz Britanije.

„Iako je 2015. bila teža nego 2014. koja nam je do sada bila rekordna godina, već osjećamo pojačan interes britanskih kupaca za nekretnine u Crnoj Gori sada kada je funta ojačala u odnosu na euro i kada Britanci imaju sve više povjerenja u domaću ekonomiju.“- prenosi Flynn-ove riječi portal ww.opp.today. Prema riječima ovog stručnjaka za nekretnine u Crnoj Gori, interesovanje ruskih kupaca koji su do sada preovlađivali je opalo zbog sankcija koje EU sprodi prema Rusiji, pada vrijednosti rublje i cijena nafte koja ima veliku ulogu u ruskoj ekonomiji.

„Ipak, u Crnoj gori se trenutno dešava puno toga kada je u itanju investiranje u gradnju novih nekretnina, posebno u Kotorskom i Tivatskom zalivu, te na Luštici gdje „veliki igrači“ puno ulažu u rizorte ranga pet zvjezdica, luksuzne hotele i nekretnine uopšte. Uz to i novi kupci postaju sve više zainteresovani za Crnu Goru, uključujući tu Francuze, Njemce, Fince i Norvežane. Ovi bogati i možemo reći „vidoviti“ kupci, dolaze zato što im nekretninski projekti koji se sada razvojaju na crnogorskoj obali, nude visoke standarde koje oni traže, a tu su i brojni novi i lukuszni hoteli i restorani koji su ovdje otvoreni u proteklih nekoliko godina.“- istakao je Flynn. Prema njegovim riječima, jedan od najvažnijih katalizatora rasta traženje za crnogorskim nekretninama na britanskom tržištu su sve bolje saobraćajne veze dviju država, posebo od kada je vodeći evropski lou-kost prevoznik „Ryan Air“ prije dvije godine uspostavio redovnu liniju između Londona i Podgorice.

Uvođenje novih lou-kost letova izmešu Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore će dodatno uvećati interes broitanskih kupaca za ovdašnje nekretnine – ocjenjuje www.opp.today i dodaje da vodeći britanski lou-kost prevoznik „Easy Jet“ od 27.marta uvodi liniju Mačester-Tivat, leteći dva puta nedjeljno i da na njoj već u prvoj godini poslovanja, očekuju najmanje 15 hiljada putnika.

Donja Lastva
Donja Lastva

„Već smo jednom osjetili taj rast interesovanja na britanskom tržišti kada je „Ryan Air“ počeo letjeti za Podgoricu, a sada sa „Easy Jet-ovim letovima iz Mančestera za tivatski aerodrom koji opslužuje čitavu crnogorsku obalu, bićemo u fantastičnoj poziciji ne samo kada je turizam, već i trgovina nakretninama u Crnoj gori u pitanju.“-uvjeren je Flynn koji očekuje sda se na crnogorskim aerodromima uskoro pojavi i treći jaki lou-kost igrač, mađarski „Wizz Air“.

„Direktor agencije „NT Realty.me“ podsjeća na pozitivne efekte koje su za crnogorski turizam i tržište nekretnina već imao Porto Montenegro koji je „povukao nogu“ i novim projektima poput „Orascomovog“ Luštica Bay-a, Beyond Horizon koji u Tivtu razvija Qatari Diar ili Portonovog u Herceg Novom, naglašavajući da se „investicije u nekretnine koje su se u Crnoj Gori mjerile stotinama miliona, sada se mjere milijardama eura.“

Peter Flynn je uvjeren da će sve što se dogaša, uskoro rezultirati i rastom cijena crnogorskih nekretnina.

„Trenutno, u ponudi ima pristojan broj nekretnina po povoljnim cijenama, ali se i osjeća da su te cijene već duže vrijeme na nekom najnižem nivou. Iako neki od prodavaca već duže ne mogu ni po takvim cijenama prodati svoju nekretninu, mislim da će ovaj nivo „cijena pod pritiskom“, biti veoma brzo prevaziđen i imaćemo njihov rast čim se tržište opet normalizuje.“- smatra Flynn.

Najčitanije