25 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže čitajte…

Knjižara So
Knjižara So

Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So predlažemo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto. Počnimo preporukom i susret Savindanu…

Gora Preobraženja je novi roman Ljiljane Habjanović Đurović. Svoje dragocjeno književno djelo autorka nastavlja prikazujući lik Svetog Save. Ona nam u sabornoj drami ove knjige iz posebnog ugla osvjetljava put preobraženja svenarodnog prosvetitelja koji je od Sinajske, Tavorske i Atonske napravio jednu goru – Goru Preobraženja. Ovo je roman o Svetom Savi, besmrtnom vladaru i vječitoj savjesti srpskog naroda ali i o Nemanjićima koji su stvarali srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu. Izdavač je Globosino.

Nikeče Pauline Žizijane, prve žene romanopisca iz Mozambika, roman je o poligamiji. Glavna junakinja nakon 20 godina braka otkriva da njen muž, viši policijski oficir, ima nekoliko paralelnih porodica. Ova hrabra supruga okuplja sve druge žene i one zajedno započinju bitku protiv naslijeđenih običaja, surovih pravila i podređenog položaja žene. Ova surova i tužna priča o vjernosti i pripadanju, ali i nasilju i silovanju, ponižavanju i iskorišćavanju, postavlja pitanje da li je poligamija više pitanje društva, običaja ili pak karaktera pojedinca. Izdavač je Geopoetika.

Bekstvo iz logora
Bekstvo iz logora

Bekstvo iz logora 14 Blejna Hardena istinita je i fascinantna priča. Logori za političke zatvorenike u Sjevernoj Koreji jasno su vidljivi sa satelita ali vlada poriče njihovo postojanje. Niko odatle nije uspio da pobjegne osim Šina Dong Hjaka. Knjiga se bavi rasvjetljavanjem mračnih tajni totalitarnog režima kroz šokantnu priču o životu u Logoru 14 i Šinovom nevjerovatnom bjekstvu. Izdavač je Dereta.

17 godina i neviđeno zgodan autorke Eme Granholm izuzetno je zanimljiv roman za tinejdžere. Feliks ima 17 godina i veoma je zgodan. Ali kada se posle ljetnjeg raspusta vratio kući, saznao je da se njegovo društvo upoznalo s misterioznim Setom. Feliks više nije u centru pažnje. Njegov život se pretvara u takmičenje i on osjeća da sve izmiče kontroli. Ko je Seta, zašto se svi ponašaju drugačije uključujući i njegovu djevojku Aleksu, pitanja su na koje mladi Feliks grozničavo pokušava pronaći odgovore. Izdavač je Kreativni centar.

Istorija braka autorke Elizabet Abot knjiga je o vezama između muškaraca i žena. Pred nama je često iznenađujuća slika ove najjavnije, a opet najintimnije institucije i njena složena istorijska tradicija koja uključuje istopolna partnerstva, ugovorne brakove, otkupljivanja, brakove sa samim sobom i sasvim male djevočice pretvorene u nevjeste, a značajan dio knjige posvećen je i razvodu, tom mračnom dvojniku braka. Sama ceremonija vjenčanja imala je, takođe, razna lica: od ranog perioda kada se podrazumijevala samo privatna izjava pristanka, do vjenčanja kao samodovoljne industrije, pojave otuđene od samog smisla braka. Izdavač je Geopoetika.

Balkanske zemlje naslov je putopisa mističnog španskog pisca Alfreda Opisa, koji je poznat pod umjetničkim imenom Karlos Mendoza. Početkom prošlog vijeka putovao je do Grčke, Turske, Balkanskih zemalja, Srbije i Crne Gore. Posebno je Balkan, kao centar krvavih ratova, stalnih previranja i mučnog istorijskog nasljeđa fascinirao ovog visprenog katalonskog putnika. Iako je knjiga objavljena početkom 20. vijeka, aktuelna je i danas. Izdavač je Magelan Pres.

Identitet Španije
Identitet Španije

Identitet Španije Nikole Samardžića knjiga je o zemlji čija je istorija bogata i silovita. Velike sile, velike bitke, različite vjere i kulture, podijeljenost i fanatizam, crkva, nevjernici, jezuiti, templari, defiluju na istorijskoj pozornici jedinstvene i neponovljive Španije. Istorija te zemlje je, između ostalog, i istorija otkrića Amerike, rivalstva sa Engleskom i Portugalom, složenog preplitanja arapskog, judejskog i hrišćanskog svijeta. Španski građanski rat bio je sudar ideala, nade i političkih uticaja koji je pokrenuo milione. Španija je postala magično ime u cijelom svijetu. Izdavač je Admiral Books.

Danas je tema ishrane veoma popularna: svakodnevno saznajemo nove činjenice, upoznajemo nove dijete za koje se kasnije ispostavlja da su potuno beskorisne i štetne za naše zdravlje. Knjiga Ishrana Urlike Gonder nam nudi precizne i jasne odgovore na pitanja kao što su: da li masti zaista goje, kakav je kvalitet životnih namirnica koje konzuiramo i da li su one zagađene, koliko pažnje uopšte posvećujemo ishrani, da li je integralno brašno zdravo? Autorka pristupa ovoj važnoj temi iz novog ugla pokazujući nam de je ishrana mnogo više od snabdijevanja organizma hranjivim materijama. Izdavač je Laguna.

Kraljica Elizabeta I poučna je knjiga za najmlađe iz edicije Male knjige o velikim ljudima. Elizabeta potiče iz slavne porodice Tjudor. Imala je samo tri godine kada je Henri VIII naredio pogubljenje njene majke, a nju proglasio vanbračnim djetetom i isključio je iz nasljedstva. To joj neće smetati da u budućnosti postane kraljica koja će od Engleske stvoriti centar svijeta i jednu od najmoćnijih država. To je dovoljan razlog da je istorija smatra najmoćnijom vladarkom svih vremena. Izdavač je Pčelica.

Sveti Sava – pastir i predvodnik knjiga je sastavljena iz nekoliko zanimljivih djelova, a nudi kompletnu sliku o Svetom Savi, i pogodna je da bude neopterećujući udžbenik pri pisanju radova na tradicionalnom hercegnovskom Svetosavskom konkursu. U prvom dijelu, sa životom Sv. Save upoznaje nas na pitak način Vladika Nikolaj; u drugom dijelu čitamo pjesme o Sv. Savi iz pera čuvenih srpskih pjesnika, a u trećem – brojne narodne pripovjetke o našem prvom učitelju i piscu. Izdavač je Kairos.

Najčitanije