16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokelji riješili problem zelenog otpada

Sa prezentacije u Kotoru
Sa prezentacije u Kotoru

Tokom narednog mjeseca Crna Gora će napokon početi da ispunjava djelić svojih obaveza predviđenih poglavljem 27. u pristupnim pregovorima sa EU, jer će na teritoriji četiri primorske opštine biti uvedeno 100-postotno recikliranje makar jedne vrste otpada i to zelenog. Rezultat je to projekta nazvanog „Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“, a koji su ta četiri grada u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, NVO „Eko centar delfin“ iz Kotora i Vladom, sproveli u protekle skoro dvije godine.

Projekat vrijedan skoro 450 hiljada eura sa 71 odsto novca finasirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, 18 Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada.

„Već tokom narednog mjeseca počeće tretman zelenog otpada iz Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve u novoizgrađenoj kompostani površine 600 kvadrata koja je napravljena na našem imanju u Kavču. Nabavljena je drobilica za mljevenje zelenog otpada, ovih dana stiže i specijalna mašina-prevrtač,a instalirani su i instrumenti za praćenje procesa kompostiranja. Na ovaj način kavlitetno i po održivim principima, potpuno smo riješili problem deponovanja zelenog otpada iz Boke i Budve, a što će rezultirati smanjenjem količina smeća koje se odlažu na deponije, novim radnim mjestima, uštedama u transportnim troškovima i proizvodnjom po čistom i prirodnom principu, komposta kao biološkog materijala za prihranjivanje gradskih zelenih površina u sva četiri grada.“- istakao je, prezentujući projekat danas u Kotoru, direktor kotorskog Komunalnog preduzeća Zoran Mrdak.

U sklopu projekta, pored izgradnje i opremanja kompostane u Kavču, navaljena su i 24 velika kontejnera za zeleni otpad za sva četiri grada, 3 pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, kako bi se pokrenula akcija selektiranog odlaganja zelenog otpada.

Kako se čulo, na početku projekta u jesen 2013, baratalo se podatkom da se svakodnevno u ta četiri grada sakupi ukupno oko 40 kubika zelenog otpada, ali se pokazalo da su te količine u međuvremenu značajno porasle. Stoga će, prema projekcijama, komposta nastalog potpunom reciklažom tog otpada, biti dovoljno ne samo za prihranjivanje i održavanje javnih zelenih površina u Tivtu, Kotoru, Budvi i Herceg Novom, već i za prodaju na tržištu, što će se uraditi u narednoj fazi nabavkom opreme za prosijavanje i pakovanje komposta. Prve količine komposta inače, biće spremne već krajem ljeta. Do daljnjeg, u kompost se neće prerađivati zeleni otpad od palmi, prvenstveno zbog opasnosti od širenja larvi štetočine palmin surlaš, ali i potrebe da se taj biljni materijal zbog svojih specifičnih katakteristika, drugačije tehnološki tretira od ostatka zelenog otpada.

Predstavnica NVO „Eko centar Delfin“ Ljilja Radunović naglasila je da je Vlada pokazala interesovanje da ovakav projekat, po regionalnom principu, realizuje i u drugim djelovima Crne Gore, a da regionu Boke sada predstoji da bude pionir u državi i kada je u pitanju uvođenje svakodnevnog primarnog selektivnog odlaganja otpada koji će građani i preduzeća već pri njegovom nastanku, sami odvajati u dvije grupe – mokri i suvi.

Na taj način dodatno će se olakšati rad dvije transfer stanice u Novom i Kotoru gdje se već vrši „izvlačenje“ svih još upotrebljivih sirovina iz komunalnog otpada tri bokeljska grada, i značajno smanjiti količine smeća koje se na kraju ipak moraju odložiti na regionalnu sanitarnu deponiju Možura.

Najčitanije