20 C
Kotor

Slušaj online radio

TA: postupak Komunalnog ukazuje na “bezakonje i potpuno rasulo”

Opština Tivat
Opština Tivat

Odluka DOO Komunalno da poveća cijene svojih usluga 20% bez saglasnosti svog osnivača, Opštine Tivat a onda, pritiskom javnosti i nezadovoljnih građana, iznuđen potez direktora tog preduzeća da tu odluku povuče do donošenja eventualnog skupštinskog akta o tome, i da umanji račune za mjesec februar, u punom svjetlu pokazuje na koji način već godinama funkcioniše DPS-SDP koalicija na vlasti u Tivtu – saopštila je „Tivatska akcija“ ističući da se i u tom primjeru vidi „konstantno i brutalno kršenje zakona“ od strane lokalne uprave.

TA se pita kako je direktoru Radu Popoviću (DPS) uopšte palo na pamet da za 20 odsto poveća cijene odvoza smeća za građane, bez da je to prethodno prošlo propisanu proceduru u SO.

„To je moguće zbog toga što su DPS i SDP godinama unazad, navikli da upravljaju Tivtom tako što između sebe podijele resore u Opštini, preduzeća i institucije čiji je osnivač Opština, direktorska mjesta u njima, a onda tim preduzećima i institucijama gazduju kao feudalci koji su ih dobili u porodično nasljeđe, bez ikakve odgovornosti bilo prema zakonskoj regulativi bilo prema građanima čiji servis treba da budu.“ – saopštila je TA.

Po njima, Popovićevo „naknadno nevješto opravdanje“ da je očekivao da će SO zajedati u januaru i dati mu saglasnost na novi cjenovnik, što se nije desilo, ukazuje na nedostatak koordinacije između menadžmenta Komunalnog i predsjednika SO ili smišlljeni pokušaj izbjegavanja skupštinske debate o životnim pitanjima za građane u situaciji kada „opozicioni odbornici u posljednje dvije godine u kontinuitetu neoborivim argumentima razaraju i sa nemilosrdnom preciznošću i jasnošću dekonstruišu mehanizme DPS-SDP vlasti u Tivtu.“

„Pozivanje direktora DOO Komunalno na smjernice Ministarstva održivog razvoja i turizma o povećanju cijena komunalnih usluga i na to da cijena komunalnih usluga godinama unazad nije povećavana nipošto ne može biti opravdanje za povećanje cijena. Pogotovo je iritantno i neshvatljivo pozivanje na smjernice MORTA-a. Pa u čijoj nadležnosti je Komunalno Tivat – Opštine Tivat, ili ministarstva?“- pita se TA dodajući da Opština Komunalnom redovno iz budžeta daje velike sume novca za održavanje javnih površina u gradu, „iako nikada nismo dobili jasnu analizu troškova za obavljanje ovih poslova koja bi nas uvjerila da su ovolike dotacije opravdane“.

„Što god da je u pitanju, jasno je da je ovakvo ponašanje krajnje neprihvatljivo, a vlast koja stoji iza ovakvih poteza zrela za smjenu. DOO Komunalno, na žalost, nije jedino preduzeće čiji je osnivač Opština, a čiji rad treba temeljno preispitati; tu spadaju gotovo sva tivatska javna preduzeća i institucije. Jedno je izvjesno – nakon 17. aprila čeka nas naporan rad u cilju dovođenja u red svega onoga što su DPS i SDP godinama upropaštavali.“- zaključila je TA.

Najčitanije