14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Hrvatska na korak do vraćanja malog obalnog ribolova

Ribari
Ribari – Foto Andrina Luić

Svih devet amandmana koje je zastupnik u Evropskom parlamentu i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Tonino Picula uložio, ušlo je jučer u izvješće Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta.

Prema riječima zastupnika Picule, usvojen je najvažniji amandman kojim je Komisiju pozvao da omogući mali priobalni ribolov u otočnim zajednicama koje tradicionalno ovise o ribarstvu, u svrhu vlastite egzistencije. Osim toga, u izvješće je ušao i amandman kojim se traži odgovarajuća definicija obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribolova u nekomercijalne svrhe, koja će se temeljiti više na društveno-gospodarskim i kulturnim karakteristikama određenog područja, a ne na dimenzijama i snazi ribarskih brodova. Što možemo očekivati nakon usvajanja amandmana na prvoj sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu početkom ožujka te kakva je daljnja procedura, pojasnio je u kratkom telefonskom razgovoru za Zadarski list predlagatelj amandmana, zastupnik Picula.

– Ovo je uistinu velika stvar i veliki pomak u naporima da nam se vrati ono što smo stoljećima imali. Za skepsu uvijek ima mjesta, ali mislim da smo blizu cilja jer je Europski parlament usvojio važan dokument o kojemu se Europska komisija mora očitovati u sljedećih godinu dana. Nadamo se da će očitovanje biti pozitivno, ali može se dogoditi i da ga Komisija ignorira. No, bude li odgovor pozitivan, tada ćemo u rukama imati dokument koji će imati snagu direktive, najvažnijeg pravnog akta Europske unije, pojasnio je Picula te dodao da nakon toga više neće biti prepreke da se ona implementira u hrvatsko zakonodavstvo.

Picula je također izrazio zabrinutost zbog gubitka tradicionalnih ribolovnih vještina i znanja zbog nepovoljnih uredbi za obalne zajednice te je pozvao Komisiju da izmijeni odredbu o tehničkim specifikacijama mreža, poput minimalne veličine oka mreže, visine mreže, udaljenosti od obale i dubine korištenja s ciljem diversifikacije ulova kako bi se ravnomjernije koristili stokovi ribe i očuvala bioraznolikost jer je to velik problem ljudima koji od ribarstva žive.

Usvojen je i prijedlog da se izmijene odredbe postojeće uredbe o udaljenosti od obale i dubine korištenja ribolovnih alata, i to tako da se u obzir uzmu geografske specifičnosti graničnih područja zemalja članica.

Depopulacija otoka

U ostalim amandmanima Picula poziva Komisiju da pomogne u jačanju uloge ribljih zajednica u lokalnom razvoju, kao i da dodatno promiče i podupire osnivanje lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu (FLAG- ovi) koje pridonose inovacijama, gospodarstvu i obnovi infrastrukture, da promiče projekte kojima će se pridonijeti zaštiti obalnih i otočnih područja te da naglašava potrebu za učinkovitom koordinacijom sa zemljama članicama kako bi svi ribari bili informirani o implementaciji postojećih uredbi i njihovih izmjena.

– Postojeće odredbe ne samo da ukidaju stoljetne prakse i tradiciju, nego mogu dodatno potaknuti rastući problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana. Prilagodba zakonodavstva je potrebna kako bismo sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu malih ribara, zaključuje Picula.

U uspjeh uvjerena i Ruža Tomašić

Da je uistinu riječ o velikom pomaku u rješavanju regulative vezane uz mali ribolov, prokomentirala je na svom Facebook profilu i eurozastupnica Ruža Tomašić.

“Ogromna podrška Odbora za ribarstvo znak je da će ubrzo doći do promjene regulative koja je našim malim obalnim ribarima zabranila uporabu njihovih tradicionalnih alata. Sretna sam jer je ova nepravda bila jedan od glavnih razloga zašto sam izabrala Odbor za ribarstvo u kojem sam jedina punopravna članica iz Hrvatske”, napisala je Tomašić, autorica izvješća kojim od Europske komisije traži izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja.

Najčitanije