16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Betinskog kalafata predstavlja dječak s igračkom broda

Spomenik betinskom kalafatu- Foto H.-Pavić
Spomenik betinskom kalafatu- Foto H.-Pavić

Stoljeća tradicije drvene brodogradnje u Betini predstavljat će brončana skulptura dječaka s igračkom broda u ruci, zagledanog u daljinu. Među 17 radova prispjelih na javni poziv za idejno kiparsko rješenje skulpture Spomenik betinskim kalafatima povjerenstvo Općine Tisno odabralo je rješenje akademskog kipara Roberta Jozića pod naslovom „Dječak na obali u mislima gradi brodove na pučini”, piše Tris portal.

Smatrajući kako odabrani rad ‘predstavlja sponu između prošlosti i budućnosti’, Povjerenstvo u kojem su bili prof.dr.sc. Kažimir Hraste, prof.dr.sc. Ive Štimat Banov, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić-Čurić, betinski brodograditelj Ljubomir Fržop i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin rad Roberta Jozića odabrali su jednoglasno.

Taj rad svojom koncepcijom, ovako dječački čist, neovisan, nepretenciozan, ostavlja prostor za sve buduće misli, želje i ideje koje proizlaze iz tog početka. Mislili smo da je ta dječačka figura najbolja slika koja će predstavljati kalafata, i to u njegovim ranim počecima. Htjeli smo da rad daje nadu, obećanje da misao o drvenim brodovima nikada neće umrijeti. Ta jedna optimistična poruka kipa bit će znak Betine i tamošnje tradicije gradnje drvenih brodova – rekao je predsjednik povjerenstva Kazimir Hraste na konferenciji za novinare u Tisnom.

Spomenik će biti postavljen na betinskom Trgu na moru, uz gajete, kaiće i leute vezane u starom portu i u neposrednoj blizini Muzeja betinske drvene brodogradnje. Iako je autor zamislio da rad bude izveden u bijelom kamenu, vapnencu, povjerenstvo je mišljenja da ga treba izliti u bronci. Autoru pripada nagrada u iznosu od 30.000 kuna, a izlijevanje spomenika i njegovo postavljanje na postamentu koštat će još otprilike 200.000. Načelnik Ivan Klarin smatra da će, zajedno s upisom umijeća gradnje betinske gajete na popis zaštićenih kulturnih dobara i otvaranjem Muzeja betinske drvene brodogradnje, ovim spomenikom biti dostojno predstavljena priča o Betini i da će pomoći da se njena tradicija sačuva za buduće naraštaje. Otkrivanje spomenika nastojat će se upriličiti u vrijeme ovogodišnjih ‘Dana betinske gajete’ i ‘Regate za dušu i tilo’.

www.tris.com.hr

Najčitanije