22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatske Demokrate formalizovale inicijativu za smjenu gradonačelnika Novosela

SO Tivat
SO Tivat

Opštinski odbor Demokrata Tivat uputio je juče predsjedniku Skupštine Opštine i čelniku OO SDP Tivta Krstu Boškoviću i svim opozicionim odbornicima u lokalnom parlamentu predlog za izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Ivanu Novoselu (DPS).

Opozicija u 32-članoj SO Tivat ima 15 odbornika, DPS 12, a svojim glasovima „presuđuje“ 5 odbornika SDP koja u koaliciji sa DPS u Tivtu već 18 godina vrši lokalnu vlast.

„Očekujem da bez problema sakupimo nepohodnih 11 potpisa, odnosno jedne trećine odbornika u SO, da formalno kandidujemo ovaj predlog u parlamentu. Evo i prilike tivatskoj SDP da podrškom ovoj inicijativi, konačno iskaže svoj politički stav sprem DPS-a pred lokalne izbore.“- kazao je predsjednik OO Demokrata Tivta Vladimir Arsić.

U inicijativu za Novoselovu smjenu Demokrate su navele da gradonačelnik „nije obezbijedio sprovođenje razvonjih planova i programa, nije obezbijedio javnost i transparentnost vršenja poslova iz svoje nadležnosti i nije obezbijedio vršenje poslova iz nadležnosti Opštine utvrđenih zakonom, Statutom opštine Tivat i drugim propisima.“

Po njima, Novosel je odgovoran što nije imenovao načelnika Komunalne policije, niti je ta služba organizovana u skladu sa zakonom koji je na snagu stupio 1.januara, „čime je u opštini Tivat onemogućeno vršenje komunalnog nadzora i održavanje komunalnog reda u skladu sa zakonom, a na ogromnu štetu ostvarivanja prava i interesa građana Tivta“.

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Novosel je, smatraju Demokrate, odgovoran i što na sajtu Opštine nije objavljen aneks ugovora koji je lokalna uprava zaključila sa podgoričkim „Građevinarom“ a vezano za kontroverzni zajendički posao izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu magnolija i što je pored ostaloga, rezultiralo da Opština „Građevinaru“ plaća dodatna 2 miliona eura „za naknadno izvedene radove“.

„Odgovoran je i što kao predsjednik Opštine nije preduzeo mjere da se zaštite interesi Opštine Tivat i naplata komunalija za izgradnju „Regent“ hotela izvrši u skladu sa zakonom, već je tek na zahtjev opozicionih odbornika, investitor obavezan da Opštini uplati dodatnih preko 1 milion eura. Odgovoran je što već u dužem periodu nije preduzeo mjere na formiranju gradske službe „Parking servis“ i time uvede red u korišćenju parking prostora i zaposli određeni broj građana Tivta, te što u periodu od čak 16 mjeseci nijesu imenovani upravni odbori transformisanih javnih preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i „Komunalne djelatnosti“ Tivat sa svim negativnim posledicama u pogledu zakonitosti poslovanja tih, sada privrednih društava.“-stoji u inicijativi za Novoselovu smjenu.

Demokrate gradonačelnika prozivaju i zbog kasnog formiranja interne reevizije u Opštini, kašnjenja gradnje infrastrukture predvišene u DUP-ovima, dugogodišnjih problema u gradnji kanalizacije „za koje potrebe je Opština do sada izdvojila preko 30 miliona eura i što investitor uveliko kasni u izvršavanju obaveza, a gradonačelnik ne preduzima mjere da se konačno utvrdi rok završetka radova i investitor obaveže da, zbog kašnjenja, uplati ugovorene penale“ i naglašavaju da su se stekli svi zakonski i uslovi predviđeni Statutom Opštine za smjenu prvog čovjeka grada.

Izvor:S. L.

Najčitanije