13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici Sindikata JKP tvrde da su sami pokrenuli peticiju podrške

Tivat - Photo Anton Marković
Tivat – Photo Anton Marković

Tri člana Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Komunalnog preduzeća Tivat, saopštili su juče da su oni pokrenuli potpisivanje peticije podrške dosadašnjem direktoru te firme Radu Popoviću (DPS), a koji je u petak podnio ostavku na tu funkciju.

“Obavještavamo građane da smo kao predstavnici Sindikalne organizacije d.o.o. „Komunalno“ Tivat, 22. februara pokrenuli inicijativu za davanje podrške našem direktoru Radu Popoviću, povodom poznatih okolnosti. Inicijativu smo pokrenuli na predlog većeg broja radnika koji su svojim potpisima potvrdili da ne prihvaćaju odlazak sadašnjeg direktora sa funkcije.”- stoji u saopštenju koga su juče lokalnom radiju uputili članovi Izvršnog odbora sindikalne organizacije Olgica Marović, Popović Ljubica Popović i Božidar Brinić.

Rade Popović (DPS) ostavku je podnio u petak nakon što mu je to tražila njegova partija, zbog činjenice da je na naredbu Popoviča, Komunalno obračunalo i građanima Tivta prošle nedjelje ispostavilo nezakonito uvećane račune za odvoz smeća za mjesec januar. Popović je medijima priznao da je građanima poslao 20 odsto uvećane račune iako za novi cjenovnik nije dobio po zakonu obaveznu saglasnost osnivača Komunalnog preduzeća – Opštine Tivat.

Iako je riječ o težem kršenju zakona o privrednom poslovanju, za sada niko od nadležnih iz Opštine Tivat nije inicirao eventualnu krivičnu odgovornost Popovića, već mu je samo iz DPS-a poručeno da sam podnese ostavku ili će u protivnom biti smijenjen. On je to i učinio u petak, da bi, prema tvrdnjama više pouzdanih izvora, već u ponedjeljak preko nekolicine svojih bliskih saradnika, pokrenuo potpisivanje radničke peticije podrške samom sebi.

“Odgovorno tvrdimo da na nas nije vršen nikakav pritisak od strane izvršnog direktora, kako je to navedeno u nekim medijima, niti da smo vršili pristanak na naše kolege koji su dali svoj potpis.” -stoji u jučerašnjem saopštenju dijela članova IO Sindikata Komunalnog, koje su potpisali članovi Izvršnog odbora sindikalne organizacije, Marovićke, Popovićke i Brinića.

Sa druge strane, lokalni DPS koji je o tome informisao čak i političkog direktora Tarzana Miloševića, Popovićevo opiranje da napusti funkciju na kojoj je već 13 godina i mjesto izvršnog direktora preda vršiocu dužnosti Tonku Lukšiću (DPS), doživio je kao svojevrstan Popovićev “šamar u lice” sopstvenoj partiji. Stoga su u DPS odlučni da stvari “dovedu do kraja” što podrazumijeva i stavljanje pod lupu revizora i istražnih organa Popovićevog i rada nekolicine njegovih bliskih saradnika u proteklom periodu, a koji se tiču mogućih zloupotreba službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i protivpravnog sticanja imovinske koristi na štetu Komunalnog i Opštine Tivat.

Inače, radnici Komunalnog slične peticije podrške već su pokretali u prethodnih 20 godina prilikom odlazaka iz te firme bivših direktora Miodraga Saveljića i Dragana Kankaraša, ali to nijednom nije rezultiralo ostankom tadašnjih direktora na toj funkciji.

Izvor:S. L.

Najčitanije