12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – puštena u rad stanica za monitoring polena u vazduhu

Novosel i Spahić u Tivtu
Novosel i Spahić u Tivtu

Gradonačelnik Tivta Ivano Novosel (DPS) i direktor Agencije za zaštitu prirode Crne Gore (EPA) Ervin Spahić (SDP), pustli su danas u Tivtu u rad stanicu za mjerenje koncentracije alergenog polena suspendovanog u vazduhu. Uređaj je postavljena na terasi na trećem spratu zgrade Opštine Tivat.

Ovaj mjerni instrument, drugi te vrste u državi, nabavljen je u okviru projekta “Montenegro`s First Biennial Update Report” koji je finansiran od strane Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP kancelarije u Crnoj Gori i EPA.

Novosel je naglasio da je postavljanje ove mjerne stanice za polen kontinuitet „iskazivanja senzibiliteta Opštine Tivat za pružanje podrške projektima koji za cilj imaju unapređenje zdravlja građana“.

„Sa ponosom mođemo reći kako smo dio još jednog uspješnog projekta kakav je otvaranje ove mjerne stanice. Upravo kroz predmetne aktivnosti i podatke koje ćemo ubuduće dobijati u cilju monitoringa, ja vjerujem da ćemo uspjeti dodatno da trasiramo put uspješne prevencije i suzbijanja alergijskih reakcija.“- poručio je Novosel.

Ivan Novosel
Ivan Novosel

Spahić je objasnio da je stanica u Tivtu jedan od ukupno pet uređaja za mjerenje koncentracije alergenog polena suspendovanog u vazduhu, a koji čine državnu mrežu za monitoring te vrste „zagađenja vazduha“.

„Već je instalirana stanica u Podgorici, danas smo pustili u rad uređaj u Tivtu koji će kao i uređaj koji će uskoro biti postavljen u Baru, očitavati naš licencirani stručnjak iz Herceg Novog. Stanice za mjerenje koncentracije lergenog polena u vazduhu počeće sa radom i u Nikšiću i Mojkovcu.“-istakao je Spahić dodajući da će podaci o vrsti i koncentraciji polena u vazduhu biti dostupni na sajtu EPA, a što je od posebnog interesa za ljekare –alergologe i pulmologe, kao i za turiste koji pate od alegrijskih reakcija na polen.

U sklopu projekta, u Tivtu su danas predstavnici EPA održali okrugli sto za činovnike Opštine, Ministarstva održivog razvoja i turizma, ljekare Doma zdravlja i učenike tivatskih škola na temu „Uticaj alergenog polena suspendovanog u vazduhu na zdravlje ljudi”.

Mr Gordana Đukanović iz EPA tom je prilikom kazala u Tivtu postoji i automatska stanica za mjerenje kvaliteta vazduha, koja je dio državne mreže takvih stanica,ali da ona već duže vrijeme ne bilježi podatke o koncentraciji štetnih hemijskih sastojaka u vazduhu jer su njeni “analizatori u kvaru”.

Dobar kvalitet vazduha u Tivtu -paljenje starih guma na Lovanji
Dobar kvalitet vazduha u Tivtu -paljenje starih guma na Lovanji

“Stoga samo preko ove stanice periodično mjerimo koncentraciju tzv. PM2.5 čestica koja tek u kraćim intervalima zimi, kada duže vladaju nepovoljne meteo-prilike, nadilazi granične vrijednosti. Možemo ipak konstatovati da je kvalitet vazduha u Tivtu veoma dobar.”- kazala je Đukanović, ne objasnivši kako je došla do tog zaključka u situaciji kada mjerna stanica ne radi, i kada vazduh u Tivtu svakodnevno pored velikog drumskog, pomorskog i vazdušnog saobraćaja, zagađuju nelegalni sakupljači sekundarnih sirovina koji na Lovanji u blizini aerodroma I magistale, pale ogromne količine starih automobilskih guma, elektro kablova i drugih plastikom obloženih stvari kako bi došli do metala u njima. Na to se građani, posebno žitelji Gradiošnice, Krtola i Kavča, već duže bezuspješno žale nadležnima.

Uređaj ne smije direktno na polen, a postavljen pored žardinjere za cvijeće

Govoreći o karakteristikama stanice za mjerenje koncentracije alergenog polena suspendovanog u vazduhu., Đukanović je kazala da taj uređaj, zavisno od karakteristika reljefa područja gdje je postavljen, mjeri te parametre za teritoriju čiji prečnik iznosi 30 do 50 kilometara. Ona je naglasila i da se stanica po pravilu ne treba instalirati na mjestima gdje je direktno izložena polenu sa obližnjih biljaka. Inaugurisani uređaj na terasi zgrade Opštine Tivat inače, postavljen je neposredno uz veliku žardinjeru za cvijeće.

Izvor:S. L.

Najčitanije