16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – Dževerdanović govori neistinu, neko se od organizatora prepoznao među robijašima

Lastovski karneval 2016.
Lastovski karneval 2016.

Netačna je tvrdnja direktora Kulturnog centra Kotor Miloša Dževerdanovića da članica Organizacionog odbora Vjera Rašković-Perojević nije onemogućila naš ulazak na maskenbal navodeći da je maksa „politička i nekorektna“, a što mogu potvrditi preko 20 učesnika koji su svjedoci da je istom bila prisutna i Tanja Čućić iz Organizacionog odbora i pripadnici obezbjeđenja na ulazu – naovodi se u reagovanju članova grupne maske „Špijuni su među nama“ iz Tivta na stavove Dževerdanovića.

Grupa od 20-tak mladih Tivćana kojima su organizatori Kotorskog karnevala iz KC Kotor zabranili ulazak na maksembal u subotu veče u Radanovićima, kazali su sa Dževerdanovićeve kvalifikacije „nisu vjerodostojne“ i da su za a njih „uvredljive“.

Grupnu masku „Špijuni su među nama“ čine „policajci“ koji čuvaju „robijaše“ sa natpisima na leđima – kum, bratanić, stric, tatin sin, investitor, a sve u pratnji „advokata Biberovića“. Maska koja se okitila nagradama na prethodna dva karnevala u Tivtu i Herceg Novom i koja aludira na aktuelna hapšenja visokih fukcionera zbog milionske štete nanešene državi, nije bila po volji predsjednice UO KC Kotor i članice IO OO DPS Kotor Vjere Rašković-Perojević koja Tivćanima nije dozvolila ulazak na maskenbal. Njen stranački kolega Dževerdanović takva postupak koji je nezapamćen u istoriji maškaranja u Boki, naknadno je objasnio navodnom neusklađenošču „Špijuna“ sa odredbama Protokola Kotorskog karnevala koje ne dozvoljavaju maškaranje u unifrome državnih službi i korišćenje državnih simbola, i odbacio tvrdnje da se radi o političkoj cenzuri. „Smatramo da pojedinac ne može ocjenjivati karakter pojedine maske nazvavši nas maskom koja je imala „loš karakter“ što je Dževerdanović uradio. Nije nam jasno zašto naša maska kako on navodi, „kvalitetom i porukom“ nije odgovarala – jedino možda ako se neko od organizatora nije u njoj prepoznao.“- navode „Špijuni“ dodajući da se oglašavaju grupno kao maska „jer smo kao takvi i udaljeni sa maskenbala“ i „jednoglasni smo u svojim stavovima“.

Oni tvrde da nisu povrijedili član 8. Zakona o državnim simbolima niti Protokol karnevala i organizatore pitaju zbog čega su im bile sporne njihove „policijske“, a nisu im bile problematične uniforme „biksupa“ i „opatice“ koji su bez problema pušteni na maskenbal.

„Jedino sa čime se sa organizatorima slažemo je da naša maska nema veze sa politikom već samo sa aktuelnim dešavanjima što je od postabka karnevala uvijek i bio cilj te manifestacije – spaljivanje karnevala uvijek su pratila aktuelna dešavanja u protekloj godini zbog kojih se isti i osuđuje i spaljuje.“- kažu „Špijuni“ navodeći da među njima ima simpatizera raznih partija i pripadnika različitih vjeroispovjesti „što potvrđuje da naša maska aludira isključivo samo na najaktuelnija dešavanja“.

Oni napominju da „ni na jednom maskembalu u okruženju nije zabranjeno nositi masku medicinske sestre, popa, policajca, zatvorenika, predsjedndika države, sem izgleda na kotorskom“.

„Dževerdanović tvrdi da su sve karnevalske grupe prihvatile krijerijume iz njihovog Protokola za organizaciju karnevalskih fešta, pa nam nije jasno kako Kapo od kotorskog karnevala Luka Knezović nije upoznat sa tim kriterijumima koje mi navodno ne ispunjavamo, jer nas je upravo on na karnevalu u Donjoj Lastvi usmeno pozvao da obavezno dođemo i na maskenbal i karneval u Kotoru.“- zaključuje se u reagovanju.

SDP Kotor traži ostavku direktora Centra za kulturu

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) u Kotoru zatražio je, kao jedan od konstituenata lokalne vlasti, ostavku direktora Centra za kulturu zbog, kako navode, narušavanja slobode duha Kotorskih karnevalskih fešta uvođenjem političke cenzure na maskenbalu održanom u Centru Vukšić prošlog vikenda.

Iz OO SDP tvrde da pružaju punu podršku karnevalskim entuzijastima i podržavamo njihovu nezavisnost i integritet u načinu organizovanja karnevalskih fešta.

“Po prirodi stvari, karnevalske svečanosti, preko karnevalskog izraza pružaju kritičku refleksiju društva i politike, ali i rasterećenje od pritisaka svakodnevnice. U tradiciji Kotorskih karnevalskih fešti nije zabilježen ovakav diskriminatorski postupak u cilju spriječavanja izražavanja slobode mišljenja kroz karnevalski izraz”, tvrde u OO SDP Kotor.

Prema njihovim riječima, kotorske karnevalske svečanosti su poseban institut i praznik demokratije u Kotoru i Crnoj Gori.

“Pokušaj prevrednovanja osnovnog karnevalskog izraza, kao što je satira, groteska, burleska ovim skandaloznim postupcima čelnika Centra za kulturu iz Kotora predstavlja teški anahronizam i prizivanje vremena za koja smo mislili da su daleko za nama. Nemili događaj od prošlog vikenda u Centru Vukšić izgleda da je dio širih partijskih čelnika Centra za kulturu iz Kotora, koji ne prezaju da se direktno miješaju u sferu autonomije građanskog društva u Kotoru, kome pripada i istaknuti dugogodišnji čelnik Kotorskog karnevala i humorističkog lista ,Karampana Jovica Martinović, kome se praktično onemogućava nezavisnost u radu i dovodi u pitanje njegov integritet”, konstatuju u OO SDP.

Izvor:S. L.

Najčitanije