13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera predstave Adam i Eva

Predstava Adam i Eva - premijera
Predstava Adam i Eva – premijera – foto Herceg fest

Predstava Adam i Eva, prema tekstu Miroslava Krleže u produkciji JUK Herceg Festa imaće premijeru 17. marta u Herceg Novom, Dvorana Park, četvrtak 17.mart u 20 sati.

Tema Krležinog komada koji je objavljen 1922, a teatarski uobličen 1925, su muško-ženski odnosi, koji izazivaju patnju, pri čemu nema nikakve razlike između najviših i najnižih nivoa između Adama i Eve u rajskom vrtu i nekog anonimnog para u hotelskoj sobi. Sukob Adama i Eve je u osnovi, a pratimo ga u ovom, realnom i na drugom svijetu.

“Ovo Krležino djelo pripada ranom ekspresionističkom shvatanju pozorišta, koji ne slovi kao savršeno napisan komad, literarno je dobar, a dramaturški polemičan. No, predstvljao je izazov za novo čitanje i za nekog ko razbija pozorišne konvencije, a to je reditelj Slobodan Milatović”, pojasnio je v.d. direktor JUK Herceg fest Stevan Koprivica.

Predstava Adam i Eva - premijera
Predstava Adam i Eva – premijera foto Herceg fest

Reditelj predstave Slobodan Milatović je na konferenciji za novinare kazao da prvi put radi Krležu i da mu je tekst Adam i Eva zanimljiviji i intrigantniji od, primjera radi, Glembajevih. Ističe da predstava dramaturški nije zahtjevna, a da se on opredijelio za radikalniji prikaz Krležinog teksta.

Riječ je o mješavini realizma, fantastičnog i poetskog, do grotesknog, pojasnio je Milatović najavljujući pitku, bajkoviti predstavu koja će imati nesumnjive umjetničke vrijednosti.
Ideju da mladi glumci, Novljani koji su prve korake na daskama koji život znače, napravili baš u svom gradu u Hercegnovskom pozorištu, zajedno naprave pozorišni projekat potekla je od glumaca Bojane Malinovske i Danila Babovića koji su kasnije pozvali Miloša Pejovića i Srđana Đorđevića.

Scenario potpisuje Ferid Karajica, kostimografiju Lina Leković, scenografiju Slobodan Milatović, dizajn svjetla Mili Malović, tehniku Miroslav Bisenić i Miloš Zečević, a organizator je Nikola Koprivica.

Predstava Adam i Eva - premijera
Predstava Adam i Eva – premijera foto Herceg fest

Prva repriza Adama i Eve planirana je 24. marta,a onda se očekuju igranja u drugim gradovima u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Najčitanije