16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dok blokira parlament, DPS snima predizborne spotove

 SO Tivat
SO Tivat

Iako je sa 17 prisutnih odbornika postojao kvorum za rad, tivatski parlament ni danas nije uspio da održi 18-tu redovnu sjendicu, započetu još 17.marta, jer je DPS koji boijkotuje rad SO, izostankom svojih odbornika sa sjednica radnih tijela Skupštine, onemogućio da parlament započne raspravu o tačkama dnevnog reda. DPS je prethodno zvanično raskinula lokalnu valdajuću koaliciju sa SDP čijeg je lidera i predsjednika tivatske SO Krsta Boškovića, optužila za „pravno nasilje“ jer je ovaj navodno, sjednicu zakazao bez konsultacija sa gradonačelnikom Ivanom Novoselom (DPS).

U sali SO , pored 5 odbornika SDP, pojavilo se i 11 opozicionara iz redova SNP, Nove, DSS, SRS, Demokrata i Tivatske Akcije, a kvorum im je dao odbornik CDU Neven Staničić koje je međutim kazao, da glasanjem neće učestvovati u radu parlamenta. Klupe u kojima sjedi 12 odbornika SDP i 3 HGI ostale su prazne, kao i mjesta koja tokom „uobičajenih sjednica“ SO zauzimaju rukovodioci organa lokalne uprave od kojih su gotovo svi iz redova DPS.

Vlado Arsić (Demokrate), Rato Brajković i Savo Klakor (Nova), Miomira Abović (TA) i Milinko Papović (SNP) tražili su da parlament počne dsa radom jer ima kvorum, ali je Bošković konstatovao da za to nisu stvoreni formalni predulovi. Sekretarka SO Ana Matijevič (DPS) je pojasnila da po Poslovniku, SO ne može odlučivati o bilo kojem materijalu o kome se prethodno nisu izjasnila skupštinska radna tijela i odbori, a koji se nisu sastajali jer ih bojkotuju njihovi članovi iz DPS. Ni nakon 20-to minutne pauze, Bošković nije bio spreman da prihvati zahtjeve opozocije, pozivajući se na Poslovnik i potrebu da materijal na dnevnom redu prethodno bude razmatran na odborima, On je kazao da je dobio uvjeravanja većine predsjednika odbora da će do kraja radnog dana, održati sjednice tih tijela, te da je izuzetak jedino odbor za privredu, finansije i budžet koga vodi predsjednik OO DPS Tivta Siniša Kusovac. Prema Boškovićevim riječima, on mu se jedini nije javljao na telefon, pa je predsjednik SO najavio da će iskoristiti poslovničku mogućnost i sam zakazati sjednicu tog odbora ako Kusovcac nastavi da ga ignoriše.

Inače, jedna od tačaka dnevnog reda ove sjenice SO je i izvještaj gradonačelnika Novosela o radu i ostvarivanju funkcija lokalne uprave u prošloj godini.

„Skandalozno je ponašanje izvršne vlasti koja se ne pojavljuje na uredno zakazanoj sjednici SO. Da li su sekretari opštinskih sekretarijata možda pod mobingom gradonačelnika Novosela koji im ne dozvoljava da se ovdje pojave.“- zapitao se Vlado Arsić, dok je Miomir Abović ocijenio da je sramotno što su odbornici koji su odgovorni prema građanima i žele da rade svoj posao, postali taoci „neodgovornog ponašanja čelnika tivatskog DPS i njihovih odbornika“.

 SO Tivat
SO Tivat

„Mi njih ovdje sada maltene molimo da rade svoj posao i dođu na sjednice odbora što je šamar za parlamentarizam. Danas je kristalno jasno da se u Tivtu pojavila nova politička realnost i da se definisala svojevrsna antitivatska koalicija DPS-HGI koje bojkotuju rad SO na čijem je dnevnom redu niz važnih pitanja od interesa za sve građane. Skandalozno je što nema ni opštinskih rukovodilaca koji se ne ponašaju kao funkcioneri grada, već kao partijski činovnici.“- kaoazo je Miomir Abović (TA) koji je pozdravio „pozitivan iskorak SDP“ i tu partiju pozvao da „u tome bude dosljedna do kraja i da održimo sjednicu SO koju DPS i sateliti pokušavaju opstruirati“.

Inače, rukovodioci tivatske DPS – predsjednik Siniša Kusovac, nosilac liste i odbornica Snežana Matijević i gradonačelnik Novosel, danas su neporedno nakon što je Bošković ponovno odložio sjednicu SO čekajući na eventualnmo sastajanje skuopštinskih odbora, na gradskoj rivi Pine nekoliko sati snimali predizborne promotoivne spotove DPS sa ekipama produkcijske kuće „Mapa“ u vlasništvu rektorke Univerziteta CG Radmile Vojvodić.

Izvor:S. L.

Najčitanije