16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

48. Lastovska fešta – više od tradicije

Kako tradicija nalaže, kulturno-zabavna manifestacija „Lastovska fešta“ koja se održava 48 godina za redom, prve subote avgusta, sinoć je započela postrojavanjem i smotrom Odreda Bokeljske mornarice iz Tivta, ispred crkve Blažene Djevice Marije u Gornjoj Lastvi, nakon čega je odigrano tradicionalno Bokeljsko kolo, ovog više od 12 vjekova starog memorijalnog udruženja bokeljskih pomoraca, uz muzičku pratnju Glazbeno provjetnog društva “Tivat”.

U organizaciji Kulturno-zavičajnog udruženja „Napredak“ Gornja Lastva, brojni posjetioci su uživali u mediteranskom ambijentu i prigodnom umjetničkom programu, uz zvuke Glazbeno prosvjetnog društva Tivat i muzičkog sastava Kompas iz Ploča.

“Lastovska fešta se održava u kontinuitetu punih 48 godina. Naša misija je očuvanje tradicije, običaja, zajedništva, njegovanje lastovskih običaja. Svih ovih godina trudili smo se očuvati materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu”, kazala nam je članica KZD Napredak Gornja Lastva, Marija Nikolić.

Lastovska fešta 2022. – foto Boka News

U organizaciji Foto, kino i vide kluba Mladost iz Donje Lastve, u okviru fešte je otvorena izložba fotografija člana kluba, Đurice Nikolića, koji je pošle godine preminuo u Holandiji. Izložbu je otvorio predsjednik kluba, Anton Gula Marković.

„Đurica Nikolić živio je Gornjoj Lastvi, a sedamdesetih godina se seli u  Holandiju u Amsterdam gdje je radio i ostao do kraja života 2021.godine.

Bio je foto i kino amater, član FKVK „Mladost“ Gornja i Donja Lastva od 1962. godine,a u jednom trenutku i predsjednik kluba do odlaska u Holandiju.

Lastovska fešta 2022. – foto Boka News

Foto aparatom i kamerom zabilježio je mnoge događaje u Boki ali i u Amsterdamu.

Kao veliki zaljubljenik u rodnu Gornju Lastvu i Boku Kotorsku, dokumentovao je događaje, krajolik, običaje, kamen, more, mlin ,masline, sve. Posebnu je pažnju posvećivao ljudima, pa je tako napravio veliku kolekciju portreta od Boke do Amsterdama. Dio toga možemo vidjeti i noćas na izlobi koju je posvetio Amsterdamu.

Đurica je izlagao fotografije na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao 4 puta. Njegove posljednje dvije izložbe „Lentrati moje zbiljnosti“ 2015.godine i „Amsterdam u Gornjoj Lastvi“ 2016.godine, izazvale su posebnu pažnju prijatelja i turista.

Anton Gula Marković Lastovska fešta 2022. – foto Boka News

Žednog Boke, prijatelja i druženja, s aparatom oko vrata mogli smo ga sresti od ranih jutarnjih sati u Tivtu,Kotoru,Herceg Novom, Perastu, Prčanju, Stolivu, Luštici, Rosama, na pijaci, peškariji, fešti, konobi kako bi “lentratima“ zabilježio život.

„Jer, prijatelju, lentrat ti je samo trenutak, a tu ljepotu treba zabilježit i živjeti…“ kako je znao reći. Dio tih impresija predstaljamo vam noćas kao omaž i sjećanje na dragog prijatelja i člana kluba“ – kazao je Anton Gula Marković.

Gornja Lastva foto Boka News

 

Gornja Lastva je malo meditreansko mjesto na brdu Vrmac koji razdvaja tivatski i kotorski zaliv. Nalazi se na 300 m nadmorske visine i udaljena je tri kilometra, lokalnim asfaltnim putom, od jadranske magistrale. Smještena je na osunčanoj padini brda Vrmac sa prekrasnim pogledom na tivatski zaliv i dalje, preko poluotoka Luštica, na otvoreno more. Naselje na tome mjestu postoji od davnina.

Kamen kao osnovni građevinski materijal i mediteransko bilje u kojem se naselje skriva, odslikavaju prepoznatljiv mediteranski ambijent. Od nastanka naselja, kamene kuće su građene i razgrađivane da bi se na njihovom mjestu gradile nove, savremenije. Mnoge kuće su vremenom napuštene i međe urušene, ali autentičnost tradicionalnog načina gradnje i ukupnog ambijenta nije ničim narušena.

Danas najbolje očuvane i najmarkantnije kuće u naselju potiču uglavnom iz XIX stoljeća. Iz istoga je doba i mlin za masline u kojemu se do danas nije ništa promijenilo i masline se još uvijek melju kao nekada, mlin pokreće ljudska snaga. Zbog toga se za vrijeme meljave maslina u mlinu okupljaju mještani, čuje se pjesma… mlijeće maslina je i svojevrsan kulturni događaj.

Mlin Gornja Lastva – foto Boka News

Župna crkva Svete Marije, posvećena rođenju Bogorodice koje se slavi 8. septembra i ovaj dan je ujedno krsno ime za porodice iz Gornje Lastve. Crkva je, manja nego što je danas, građena je u XIV stoljeću. Na današnju veličinu dograđena je u XVI stoljeću.

Barokni oltar izrađen od raznobojnog mramora ranije je krasio crkvu na otoku Gospe od Škrpjela ispred Perasta. Od Peraštana je otkupljen u XVIII stoljeću.

Crkva BDM Gornja Lastva – foto Boka News

Peraštani su tada Gornjoj Lastvi darovali kip Gospe sa malim Isusom vrlo sličan onome u crkvi Gospe od Škrpjela. Na glavnom oltaru je izuzetno lijepa oltarna pala sa slikom Bogorodičina rođena za koju se vjeruje da je djelo venecijanskog slikara Andrea Trevisana. Starija od ove je oltarna slika Gospe od Lovrata, a vrlo je lijep i vrijedan romanički križ na bočnom oltaru izrađen od srebra. Unutrašnjost crkve krase i lijepa i bogata zbirka crkvenih predmeta, oltarni kipovi, srebrni križevi…

Izvor:M.M.

Najčitanije