16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

TAA – Koliko još Porto mora da plati za “Regent” i kad će novac stići u gradsku kasu

TIVAT
Tivat – Photo Anton Marković

NVO “Tivatska antikorupcijska acija” (TAA) koja je lansirala aferu “Komunalije” tvrdeći da je prethodna lokalna vlast bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) neosnovano Porto Montenegro oslobodila 80 odsto iznosa komunalija za objekat “Regent” zbog čega je grad pretrpio veliku finasijsku štetu, prozvala je juče aktuelnog gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) i njegovu administraciju zbog “zavjereničkog ćutanja” o tom kontroverznom poslu.

“Njihovo zavjereničko ćutanje otvara sumnju da su mnogi od sadašnjih funkcionera bili upoznati sa teškim protivzakonitim radnjama u slučaju „Regent“, i da bivši predsjednik Opštine Kankaraš ima sa kime da podijeli odgovornost. Posljednji je čas za odgovorne u lokalnoj upravi da se obračunaju s korupcijom u svojim redovima Ali, ako su odlučili u svojoj zavjereničkoj solidarnosti da se i sami inkriminišu – to je njihov izbor, i neka se suoče s posljedicama. Istina se više sakriti ne može. A računi uvijek stignu na naplatu.”- saopštila je TAA pitajući gradske čelnike da li je talno da je Opština Tivat u protekla dva i po mjeseca potpisala čitav niz aneksa ugovora o naplati naknada za komunalije.

“Pošto su prošla dva i po mjeseca od otkrivanja teških protivzakonitih radnji u vezi s naplatom naknade za komunalije za objekat „Regent“, i izjave gradonačelnika Novosela da je „Adriatic Marinas“ (AM) spreman da plati ono što protivzakonito nije naplaćeno kad je trebalo, pitamo da li je konačno urađen obračun koliko AM treba da doplati na ime naknade za komunalije za „Regent“- navela je TAA.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma AM je 2011 za “Regent” izdalo građevinsku dozvolu za gradnju „objekta sa hotelskim i apartmanskim sadržajem“, a ne hotela sa 5 zvjezdica. Kankaraševa administracija, obračunavajući komunalije, „Regent“ definiše kao „objekat turističkog stanovanja sa djelatnostima“ , a ne hotel sa 5 zvjezdica i pored toga, investitoru odobrava povlasticu da plati samo 20 posto ukupnog iznosa za komunalije, iako važeća opštinska Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta tu pogodnost predviđa samo za klasične hotele tanga čćetiri ili više zvjezdica. Stoga je za taj objekat plaćeno samo nepunih 446 hiljada eura komnunalija, a trebalo je najmanje još milion.

“Podsjećamo građane Tivta da se iz AM još nisu zvanično izjasnili da su zaista spremni da plate sporno potraživanje, i izražavamo bojazan da taj novac nikada neće ni biti uplaćen na račun Opštine Tivat. Takođe, pošto je prošlo više od mjesec dana otkako je predsjednik SO Tivat Krsto Bošković (SDP) informisao odbornike opozicije ali ne i javnost, da je formirana nekakva interna „komisija“ koja ispituje obračune naknada za komunalije u proteklih pet godina, pitamo ko su članovi te „komisije“, i ko je njen predsjednik, te što je ta “komisija” do sada pregledala i utvrdila.”- saopšila je juče TAA.

Oni sumnjaju da je svrha komisije koju pominje Bošković “da zataška sve što se može zataškati, a ne da utvrdi da li je bilo još protivzakonitih radnji u ostalim slučajevima obračuna naknade za komunalije”.

“Da nije tako, lokalna DPS-SDP vlast sigurno se ne bi toliko trudila da sabotira održavanje posebne sjednice SO Tivat i formiranje jedne ozbiljne i višestrane komisije koju bi sačinjavali članovi i vladajućih i opozicionih stranaka, kao i NVO sektora.Mjesec dana je bilo više nego dovoljno vremena da se analiziraju svi obračuni naknada za komunalije u proteklih pet godina – a javnost od opštinske vlasti još nije dobila nikakvu informaciju, a kamoli kompletan izvještaj. Čini nam se da najodgovorniji pojedinci u lokalnoj upravi, u svojoj partitokratskoj autističnosti, misle da će ova afera nestati sama od sebe, samo ako oni dovoljno dugo drže glavu u zemlji. Opominjemo ih da se to neće desiti.”- zaključuje se u saopštenju TAA.

Izvor:S. L.

Najčitanije