Dok su restorani u Francuskoj još uvijek zatvoreni, bez stvarne ideje o budućem datumu ponovnog otvaranja, u Alzasu, regionu koji je najgore pogođen krizom, pojavio se prvi eksperimentalni “covid free” restoran.
Riječ je, zapravo, o već postojećem restoranu koji ima i Mišlenovu zvijezdu La Maison des Tetes, u Kolmaru. Taj restoran vode šef Erik Žirarden i njegova supruga Merilin koji su u poslednjih nekoliko mjeseci učinili sve da svoj restoran transformišu u svojevrsnu laboratoriju za inovacije i mirne glave sačekaju odluku o ponovnom otvaranju restorana u Francuskoj.
Na ulazu u restoran nalaze se dezobarijere, a na svakom stolu bočica dezinfekcionog gela i jednokratni meniji. Pregrade od pleksiglasa između stolova u francuskim restoranima se podrazumijevaju još od početka pandemije, kao i one između gostiju za jednim stolom. U kuhinji restorana, koriste se samo jednokratne krpe, radne stanice su opremljene beskontaktnim slavinama i dozatorima za sapun, dok se kante otvaraju samo nogom, pritiskom na pedalu.
Zanimljivo je i to što ovaj restoran ima i tunel za UV dezinfekciju koji omogućava, kako kažu, “gotovo trenutni tretman svakog pripremljenog jela” prije nego što se posluži za stolom, uz potvrdu iz laboratorije za viruse i bakterije. Ručke u restoranu, toaletima i zajedničkim prostorijama prekrivene su dekontaminirajućim premazom, a sve gore navedeno francuske ugostitelje koštalo je oko 12.000 EUR.
Inače, ovo nije prvi eksperiment koji se događa u francuskom ugostiteljstvu u toku pandemije. Prošlog ljeta je čuveni šef Alen Dikas otkrio novi antivirusni vazdušni sistem u svom malenom restoranu Allard u Parizu, kako bi prevazišao ograničenja socijalnog distanciranja.